RELIGIÓ
Societat 01/03/2011

La Conferència Episcopal Espanyola escull Rouco Varela per a un quart mandat

Rouco Varela es converteix en el president que més anys es mantindrà al capdavant de l'Església espanyola. Martínez Sistach ha quedat fora del comitè executiu

Acn/redacció
1 min

MadridLa Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha escollit com a president per quart trienni no consecutiu l'arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela. D'aquesta manera, Rouco supera el president que més anys ha dirigit la cúpula eclesiàstica, el cardenal Vicente Enrique y Tarancón. Per qüestions d'edat, Rouco haurà de presentar la seva renúncia davant el Papa Benet XVI el pròxim mes d'agost, quan compleixi 75 anys. Serà el Papa el que decideixi en quin moment es fa efectiva aquesta renúncia.

El cardenal Rouco Varela ha estat president de la CEE durant tres triennis no consecutius, en el període 1999 a 2005 i del 2008 al 2011. Els tres anys intermedis, el càrrec el va ocupar el bisbe de Bilbao, Ricardo Blázquez, que actualment es arquebisbe de Valladolid. Precisament, Blázquez ocuparà tres anys més el càrrec de vicepresident, després d'obtenir 51 vots en aquesta elecció. El cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, amb només 17 suports, no formarà tàndem amb el cardenal de Madrid. Tot i les bones relacions que manté amb el Vaticà, constatades en l'última visita de Benet XVI a Barcelona, Martínez Sistach ha estat apartat del comitè executiu, el màxim organisme de govern dels bisbes espanyols.

Una norma que l'església espanyola compleix fermament és la renúncia al càrrec quan es compleixen els 75 anys. Rouco Varela els fa aquest agost, coincidint amb la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) que se celebra a Madrid i que comptarà amb la presència del Papa durant quatre jornades. Quan el 20 d'agost Rouco farà anys i presentarà la seva dimissió, això sí, serà el pontífex qui decideixi quan abandona el càrrec, i és molt possible que li permeti esgotar el mandat.

stats