Societat 17/05/2012

El Congrés convalida el decret de reforma sanitària

Inclou mesures com el copagament farmacèutic i la restricció de l'accés a la sanitat als sensepapers

Efe
2 min

El Congrés ha convalidat aquest dijous el decret de reforma sanitària que pretén estalviar més de 7.000 milions d'euros en el Sistema Nacional de Salut, amb la majoria parlamentària del PP, el suport de l'únic diputat d'UPN i el rebuig de la resta dels grups de la oposició. La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, ha defensat que gràcies a aquestes mesures es garanteixen la sostenibilitat i universalitat de la Sanitat pública, mentre que els altres partits han criticat que la norma no s'hagi tramitat com un projecte de llei al qual poder presentar esmenes.

Mato ha resumit els objectius d'aquest decret en garantir el futur de la Sanitat, el deute de la qual s'ha tornat "insostenible", evitar amb "urgència i determinació" que la situació es "tornés irreversible" i garantir el dret dels espanyols a una sanitat universal, gratuïta i de qualitat. El reial decret, aprovat pel Govern el 20 d'abril, inclou actuacions com el "copagament" farmacèutic, que per primera vegada hauran d'assumir els pensionistes, i mesures per controlar el "turisme sanitari" com la retirada de la targeta als immigrants irregulars.

Durant el debat, la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, ha hagut d'intervenir nombroses vegades pels encreuaments d'acusacions entre el portaveu del PSOE José Martínez Olmos i la ministra, després que aquest denunciés públicament la seva suposada "incompetència" per "danyar" amb aquest "decret" la salut dels espanyols. La mateixa Villalobos ha hagut de demanar disculpes per al·ludir al "masclisme" amb el qual intervenien alguns homes a la Cambra, paraules per les que s'ha sentit molest Martínez Olmos.

En la seva intervenció, el diputat socialista ha volgut fer visible el seu rebuig al copagament al treure de la butxaca diversos medicaments i exhibir al faristol, per exemplificar com els pensionistes corren el risc de prescindir d'alguns d'ells si es veuen obligats a avançar el seu pagament, encara que part de la quantia se'ls torni posteriorment. Durant el ple, que han seguit des de la tribuna representants d'organitzacions de pacients i sindicats, ERC ha exhibit un cartell amb la llegenda: "Bankia 10.000 milions, Sanitat zero".

stats