Societat 30/07/2014

El Consell de l'Aigua de l'Ebre aprova un cabal ecològic mínim pel Segre a Lleida

Oscil·larà entre els 3,5 i els 5 metres cúbics per segon i es complementarà amb l'alliberament de cabals addicionals entre els mesos de març i octubre

Acn
3 min
Imatge de la reunió del Consell de l'Aigua de l'Ebre celebrada aquest dimecres a Saragossa / CHE

SaragossaEl Consell de l'Aigua de l'Ebre ha aprovat aquest dimecres el cabal mínim ecològic pel riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida, que oscil·larà entre els 3,5 i els 5 metres cúbics per segon i que es complementarà amb l'alliberament de cabals addicionals un o dos cops per setmana entre els mesos de març i octubre. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha dit que es tracta "d'un primer pas però molt important", ja que multiplica per 20 l'actual cabal del Segre, i ha reiterat la necessitat de seguir negociant amb les hidroelèctriques per tal de poder-lo incrementar encara més. Entitats ecologistes consideren insuficient l'acord i ja han demanat a Ros que renunciï a la presidència de la comunitat de regants de Pinyana.El Consell de l'Aigua de l'Ebre ha validat aquest dimecres la proposta de caudal ecològic pel riu Segre a la ciutat de Lleida, consensuada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Ajuntament de Lleida, i que prèviament també ha rebut el vistiplau de la Junta de govern de la CHE. La proposta ha rebut 35 vots favorables, 20 abstencions i 10 en contra, procedents d'Acciona, Endesa, representants de sindicats i d'organitzacions agràries, de la Chunta Aragonesista, d'Esquerra Unida i d'organitzacions ecologistes presents en el Consell.

D'aquesta manera, el Segre passarà a disposar d'un cabal ecològic de 145 hm3/any. Aquesta quantitat es distribuirà en un cabal estable que anirà d'un mínim de 3,5 m3/s durant els mesos d'hivern i estiu a un de 5 m3/s entre els mesos de maig i juny. Aquest cabal, però, es veurà complementat amb cabals addicionals de reforç que consistiran en l'alliberament de 20 m3/s durant vuit hores amb una periodicitat d'un cop per setmana, entre els mesos de març i juny i durant el setembre i l'octubre, i de dos cops per setmana, durant el juliol i l'agost. L'objectiu d'aquests alliberaments addicionals és millorar l'estat del riu davant la proliferació de macròfits i simúlids.

El president de la CHE, Xavier de Pedro, ha defensat que per elaborar la proposta que finalment s'ha aprovat aquest dimecres s'ha intentat buscar un equilibri entre els diferents usos de l'aigua tot i que ha remarcat que s'han prioritzat els dels regants abans que els usos hidroelèctrics.

Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha qualificat la fixació del cabal ecològic com un "primer pas però molt important", ja que suposa multiplicar per 20 el cabal actual del Segre, que se situa entorn els 0,2 m3/s. Cal tenir en compte que amb l'aprovació de la proposta, inclosa en el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, és el primer cop que es fixa un cabal ecològic del Segre a la ciutat de Lleida. Ros ha defensat que, a partir d'ara, el que cal és renegociar i arribar a acords, de caire econòmic si fos necessari, amb les companyies concessionàries del canal de Seròs amb finalitat hidroelèctrica per tal de poder incrementar encara més el cabal d'entre 3,5 i 5 m3/s.

Per la seva banda, entitats ecologistes com és el cas d'Ipcena ja han manifestat el seu rebuig al cabal ecològic aprovat aquest dimecres i han reclamat que es mantingui la proposta aprovada en el seu moment pel Ple de la Paeria i que demanava un cabal ecològic d'entre 14 i 18 m3/s, motiu pel qual han criticat el vot favorable de l'Ajuntament de Lleida a la proposta de la CHE durant el Consell de l'Aigua de l'Ebre.

Així mateix, Ipcena ha demanat la dimissió de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, com a president de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana, en considerar que no és compatible exercir un càrrec públic amb el d'una entitat privada que "defensa l'ús de l'aigua principalment per a usos privats".

stats