Societat 29/04/2012

Consumir amb les butxaques buides

Gastem menys en oci i vacances, però també en despeses bàsiques com la roba i la llar

Joan Serra
2 min
FILAR PRIM EN EL PREU  Una consumidora observa una vitrina plena de productes d'una parada de carn del Mercat de la Boqueria de Barcelona.

BarcelonaLa crisi econòmica ens ha canviat la vida; tant, que hem après a consumir amb les butxaques buides. Hem recuperat la carmanyola per evitar despeses diàries en menús, hem ajustat la cistella de la compra i mirem més la televisió que abans, perquè és la distracció més barata. Segons les dades de l'últim Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), sis de cada deu ciutadans de l'Estat admeten haver canviat d'hàbits per reduir la despesa en oci i vacances, però també per contenir els diners gastats en roba i altres factures domèstiques, com llum, aigua i gas. Amb la taxa de desocupació que s'enfila fins al 22% i els salaris cada cop més escanyats, el consum se n'havia de ressentir per força.

El professor d'Esade i expert en màrqueting Carles Torrecilla destaca que "estem recuperant els hàbits d'estalvi dels nostres avis". Remarca, en aquest sentit, que durant l'època d'opulència "la gent feia coses que, si les haguessin explicat al seu avi, l'home no ho hauria entès, i això no era bo".

La crisi ha suposat un retorn a les aules. S'ha doblat el nombre d'adults que estudien Formació Professional (FP) i molts llicenciats, a l'atur o no, també han optat per reciclar-se. La matriculació a màsters a les universitats públiques va créixer un 68% entre el 2008 i el 2011.

La situació econòmica també ha condicionat la manera de fer turisme. Hem retallat fins a un 66% el pressupost de vacances en relació al 2011. Cada cop s'imposa més el turisme 'low cost': viatjar més a prop i menys dies. Els creuers, amb preus competitius, també s'han erigit com una bona opció.

Podeu llegir el reportatge a l'Ara Premium.

stats