SANITAT
Societat 24/04/2012

Les 3 preocupacions dels usuaris de la sanitat pel decret del govern espanyol

La coordinadora assegura que el decret llei sobre la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut que avui publica el BOE és "pervers i injust"

Arnau Nadeu
1 min

Barcelona"Pervers i injust". Així és com qualifica la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) el decret llei sobre la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut que avui publica el BOE. En un comunicat, l'associació ha volgut manifestar-se davant l'anunciat increment del copagament en medicaments, productes sanitaris i transport no urgent, i aquestes són les seves 3 principals preocupacions:

1. Prevenció: tot i que el decret afirma que es garantirà la prevenció, el diagnòstic, el tractament, la rehabilitació i el transport urgent, la CUS dubta que amb les mesures de copagament anunciades es pugui assegurar la prevenció. "Cal tenir en compte que la prevenció és la clau perquè la sanitat pública sigui més eficient", adverteix la coordinadora.

2. Renda: tot i que el nou copagament s'aplicarà segons el nivell de renda, la CUS denuncia que la renda que s'utilitzarà per fer el càlcul és la corresponent a l'any 2010. "La situació de molts ciutadans ha variat molt des d'aleshores", argumenta l'associació. I això deixant de banda que, segons la CUS, garantir una equitat a partir de la renda no serà fàcil. "Es creuaran les dades entre Sanitat i Hisenda i pot donar-se el cas que costi més el farcit que el pollastre", ha ironitzat.

3. Tècniques i tecnologies: l'associació també està preocupada per la valoració de la inclusió i l'exclusió de les tècniques, tecnologies i procediments en funció de la seva eficàcia i eficiència. A més, "si a tot això se sumen les manifestacions del portaveu de la Generalitat", que assegura que les mesures encara no són suficients, "la situació no por ser més preocupant", afirma la CUS. "S'estan materialitzant els pitjors pronòstics", ha lamentat l'associació.

stats