DEL VI A LA COSMÈTICA
Societat 11/04/2011

Cosmètics 'gran reserva'

Trinitat Gilbert
4 min
Cremes hidratants, emulsions i tònics aprofiten les propietats antienvelliment del raïm i el vi.

Els cellers que tenen bons raïms fan bons vins. I ara també fan bones cremes hidratants, corporals i solars. El raïm i el vi han revolucionat el món de la cosmètica de tractament. "I això que a hores d'ara tan sols s'està utilitzant bàsicament una única molècula de la vinya, el resveratrol, però encara n'hi ha moltes per descobrir i investigar", explica la farmacèutica i enòloga Maria Martín Benito. De manera que després de visitar un celler, com ara Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia, el client pot sortir amb una ampolla i una crema hidratant sota el braç. Els dos productes estan fets a partir del raïm.

Tot plegat es va iniciar fa 16 anys a la verema de la família Mathilde i Bertrand Thomas, al castell Smith Haut Lafitte (Bordeus). Els havia anat a veure el professor Vercauteren, de la Facultat de Farmàcia de Bordeus, que, quan va veure les llavors de raïm que llençaven un cop acabada la verema els va advertir que estaven llençant un tresor. Sí. Les llavors eren un tresor, perquè posseeixen els polifenols, uns antioxidants que s'encarreguen de protegir la pell dels responsables de l'envelliment cutani, és a dir, dels anomenats radicals lliures.

De l'advertència van passar a la feina, que els va portar a crear Caudalie, una gamma de productes de cosmètica de tractament feta a partir del raïm i el vi. De fet, justament el nom de caudalie és un terme vitivinícola, perquè fa referència a la unitat de mesura de la duració de persistència a la boca de les aromes del vi després de la degustació. Un segon de persistència equival a un caudalie . Actualment, l'empresa francesa té la patent dels polifenols de les llavors de raïm, del resveratrol (també conegut com la molècula de l'eterna joventut) i de la viniferina (que redueix les taques de la pell). Per aconseguir-los, parteixen del raïm i també del mateix vi que produeix el matrimoni Thomas a Bordeus.

Una descoberta no tan innovadora

Científicament, Caudalie va fer una descoberta pionera, però en el passat ja s'utilitzava el raïm amb finalitats estètiques. "Fa uns 200 anys, les dones ja recorrien a la vinya per treure's taques de la pell. Concretament, feien servir la saba que surt quan la vinya comença a brotar amb el bon temps", assenyala María Martín Benito, responsable també de Ciclo Viña Terapia, la gamma de cosmètica de tractament que s'elabora a partir del raïm i els vins de la finca Torremilanos (DO Ribera del Duero). "Tenim quatre productes de cosmètica: una emulsió de dia, un tònic antioxidant, un elixir concentrat en resveratrol i un oli essencial". La idea és que des que comença el dia fins que s'acaba es puguin fer servir les cremes hidratants. Al matí, l'emulsió protegeix del sol i hidrata, tal com fa la pell del raïm, que impedeix que el raïm s'assequi encara que li toqui el sol. I a la nit, l'elixir de resveratrol neteja les impureses de la pell perquè no envelleixi. Ara bé, la farmacèutica i enòloga indica també que ja estan treballant en una nova gamma de productes corporals fets a partir dels mateixos productes que les cremes de cosmètica. "La cosmètica decorativa la descartem, perquè treballem a partir de productes molt naturals i volem seguir fent-ho. Amb la cosmètica decorativa és molt difícil mantenir aquesta línia natural".

També n'hi ha que s'han de buscar els raïms per elaborar els productes de cosmètica. És el cas de la francesa Marie-Sixtine de Coral, que sempre havia treballat en el món de la cosmètica, però que un dia va decidir agafar el camí de la cosmètica ecològica. Per això es va posar en contacte amb un celler de Ribera del Duero, el Peñafiel, per crear junts la gamma de vi i cosmètica Viñali, que compta també amb certificat ecològic.

La Marie-Sixtine està molt orgullosa de tot el que ha aconseguit i defensa amb rotunditat els beneficis que obté la pell de la cosmètica elaborada amb el resveratrol del raïm. Assegura que "la pell queda ferma, allisada i protegida; les arrugues es difuminen i es regeneren les cèl·lules".

Aviat també amb vi blanc

Mentrestant, al centre de visites de Freixenet, a Sant Sadurní d'Anoia, quan els visitants arriben a la botiga poden escollir l'ampolla de cava que més els agradi i també la crema hidratant, l'oli de massatge, el xampú i el sabó per al cos fets a partir del raïm. "Sobretot en compren per regalar, perquè com que és una cosa insòlita són productes que es trien per sorprendre", explica Roger Guilera.

Curiosament, a la botiga Freixenet de Sant Sadurní d'Anoia n'hi ha que tornen només per adquirir la crema hidratant, i no per comprar cap ampolla, perquè "expliquen que no en troben a les poblacions on viuen".

La revolució de la cosmètica acaba de començar. El vi el beurem, però també en prendrà la nostra pell. "Encara s'han d'investigar les aportacions del vi blanc a la cosmètica. De moment s'ha partit de la vinya i del vi negre, però del vi blanc també se'n podrà beneficiar la nostra pell", conclou la farmacèutica i enòloga María Martín Benito.

stats