TECNOLOGIA
Societat 12/08/2011

Creen un sistema de llum intel·ligent que permetrà endur-se una posta de sol a casa

El projecte, de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, permet controlar la llum i tindrà moltes aplicacions en el camp de la domòtica, l'electrònica i la seguretat

Efe
2 min

BarcelonaUn projecte de llum intel·ligent desenvolupat per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), que podrà reconèixer les persones que es mouen sota la seva àrea d'influència, revolucionarà aviat camps com els de la domòtica, l'electrònica o la seguretat.

Aquest projecte, denominat Ledmotive, permet "tenir un control absolut de la llum, de la mateixa manera que podem manipular avui dia qualsevol senyal electrònic", explica el responsable del Grup d'Il·luminació del IREC, el doctor Josep Carreras. Segons ell, aquest sistema representa per a la llum el que l'MP3 representa per al so o la música.

Aquesta innovació està basada en la tecnologia led (light-emitting diode, díode emissor de llum), al qual s'incorpora un microprocessador, element que proporciona la intel·ligència al sistema. Aquest microprocessador llegeix, processa i reprodueix els components bàsics de la llum, l'espectre.

Les aplicacions que permetrà aquest control de la llum seran moltes. "Estem començant a valorar tots aquests conceptes i no sabem on arribarem, però de moment el projecte té molt bones perspectives", diu Carreras.

Gravar atmosferes lumíniques i endur-se-les al menjador de casa

Una de les possibilitats serà la de gravar atmosferes lumíniques, com ara una posta de sol, amb un mòbil i després reproduir aquesta llum, de manera idèntica, per ambientar la casa.

La possibilitat de copiar la llum natural podrà proporcionar també una qualitat lumínica òptima durant l'horari laboral, perquè la llum interior podrà seguir automàticament la variació de l'espectre solar al qual estem acostumats, cosa que milloraria el funcionament dels ritmes biològics.

L'espectròmetre integrat en el producte Ledmotive permet analitzar constantment la llum reflectida pels objectes als quals arriba i reconèixer mitjançant algoritmes computacionals avançats les persones que es desplacen sota el seu camp d'abast.

El sistema podria arribar a il·luminar únicament els espais d'una casa o una oficina pels quals l'usuari es desplaça, i aniria apagant les zones que abandona: així, a més de personalitzar les seves preferències lumíniques, controlaria la despesa energètica.

La possibilitat de detectar persones que es mouen dins dels edificis on hi hagi aquest sistema de llum intel·ligent també té aplicacions en la seguretat, tot i que Carreras adverteix que, "com tot, s'hauria de fer sota unes normes ètiques". Una de les aplicacions positives d'aquest tipus de control podria ser el seguiment de pacients afectats per alguna malaltia en hospitals. També seria útil el seu ús en teràpies de persones a les quals afavoreix la llum solar en períodes de depressions o durant hiverns llargs.

La llum utilitzada per il·luminar pot servir, a més, per transmetre informació a través de l'espai, amb la qual cosa es podria connectar un ordinador a la xarxa sense necessitat de cables ni wifi.

El doctor Josep Carreras assenyala que en aquests moments l'IREC aquesta encara definint l'estratègia de comercialització de la patent davant l'interès mostrat per empreses nacionals i internacionals.

Entre les possibilitats que es plantegen hi ha la de llicenciar la patent a empreses perquè s'encarreguin del seu desenvolupament, buscar acords de codesenvolupament amb les empreses i participar activament en el procés, o fins i tot crear una spin-off dins de l'institut que s'encarregui del pla de negoci.

stats