ENERGIA
Societat 27/11/2011

Creixen les protestes dels antinuclears a Alemanya

Ara
2 min
Protestes a Alemanya contra el tren nuclear francès.

BARCELONA.Les protestes dels antinuclears a Alemanya contra un tren procedent de França carregat amb residus radioactius agafen més força, mentre el comboi s'aproxima, entre fortes mesures de seguretat, al seu destí, el dipòsit de Gorleben, al nord del país. Ahir van continuar les manifestacions, que havien començat dijous. A Harlingen, prop del destí final del tren, alguns activistes van bloquejar les vies del ferrocarril amb pneumàtics que van incendiar.

Els pitjors incidents, però, se segueixen registrant en una altra de les ciutats properes al cementiri nuclear, Metzingen, on la policia va carregar ahir contra més de 300 activistes que van intentar trencar diverses vegades els cordó policial per arribar a les vies. La nit de divendres a dissabte, els ecologistes van cremar dos cotxes de la policia. Els agents asseguren que van ser atacats amb còctels Molotov, bengales i pedres, mentre que els activistes i els mitjans de comunicació van destacar que les forces de seguretat havien fet un constant ús de canons d'aigua, pilotes de goma i gasos lacrimògens. Fonts dels antinuclears asseguren que en aquesta població ja s'han aconseguit desenterrar uns vint metres de via.

Segons la cadena publica alemanya ZDF, el tren es va aturar ahir a la localitat de Seelze, prop de Hannover, per la qual cosa només li falten 200 quilòmetres de recorregut. El comboi, que va entrar a Alemanya divendres al matí procedent de la planta de processament de brossa atòmica de La Hague (oest de França), transporta onze contenidors amb 2.500 tones de material altament radioactiu, que hauran de ser reubicats en camions per recórrer els últims quilòmetres per carretera fins al cementiri.

Fa molts anys que el transport de residus radioactius per Alemanya genera fortes protestes del col·lectiu antinuclear, amb recurrents talls a les vies en el seu trajecte cap el cementiri de Gorleben.

stats