SUCCESSOS
Societat 07/09/2012

Croada contra els robatoris al camp

Per frenar l'onada de robatoris al camp català, els pagesos han començat a marcar la maquinària amb un esprai invisible. A més, ara també hi ha furts de productes frescos i de gasoil.

Dani Revenga
2 min
Un agricultor de la Selva del Camp marcant el seu tractor amb l'esprai invisible.

BARCELONA.Unió de Pagesos, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, ha fet un pas endavant per posar fre a un dels mals endèmics que afecta el camp català: els robatoris. Davant la proliferació dels furts al Camp de Tarragona que els pagesos asseguren que s'ha produït les últimes setmanes, el sindicat agrari ha accelerat la implantació d'un sistema que pretén ser un element dissuasiu per als lladres.

Es tracta d'un esprai que s'utilitza amb èxit als països del nord d'Europa. L'esprai marca els estris amb una inscripció invisible i un número de sèrie que permetrà que la policia els relacioni amb el seu propietari, en cas de ser recuperats després d'un robatori. Els pagesos que l'utilitzen omplen un formulari amb la relació de béns marcats, del qual tindran una còpia els Mossos d'Esquadra, que estan equipats amb lectors per identificar les inscripcions, que duren fins a 25 anys. A més, els pagesos que l'utilitzin instal·laran rètols a les seves finques avisant els lladres que els seus béns estan marcats. Amb tot plegat, es pretén que el lladre s'ho pensi dos cops, ja que tindrà dificultats a l'hora de revendre el material al mercat negre. Josep Ferré, coordinador d'Unió de Pagesos a Tarragona, explica: "Tot el que ens roben va al mercat negre. A la zona tenim un munt de ferrovellers, que són els canals de distribució del material robat". Ferré creu que "almenys ara el material podrà tornar als seus propietaris".

També productes frescos

La proliferació de robatoris a les zones rurals del Camp de Tarragona és un fenomen cíclic que el sector agrari viu com un mal endèmic. A començaments del 2011, els pagesos fins i tot van organitzar diverses patrulles de vigilància per fer front a l'allau de robatoris. Un episodi similar al que s'ha viscut les últimes setmanes, tot i que els Mossos d'Esquadra no ho han confirmat amb xifres oficials. Segons Josep Ferré, la situació és "estable dins de la gravetat", però reconeix: "Tenim un sentiment de derrota perquè fa molts anys que ho patim i no hi podem posar fre". De moment, els pagesos descarten tornar a organitzar patrulles. Ferré n'explica el perquè: "No és la nostra feina, i menys ara, que ve l'època de les collites i la feina al camp s'intensifica". Els béns predilectes dels lladres són canalitzacions de reg i maquinària i eines agrícoles, però els últims mesos Unió de Pagesos ha notat també un increment de robatoris de productes frescos.

stats