NOVES MANERES DE CAPTAR TURISME I NEGOCI
Societat 13/06/2011

Cues de turistes en colònies tèxtils, mines i fàbriques

Thaïs Gutiérrez
2 min
Cues de turistes en colònies tèxtils, mines  i fàbriques

Com s'extreia la sal de les mines de Cardona? I com vivien els treballadors de les colònies tèxtils del segle XIX? La curiositat per conèixer la industrialització i els seus secrets és el motor de fons del turisme industrial, una modalitat de turisme que fa anys que funciona a França i Anglaterra i que aquí comença a despuntar.

Per fomentar aquestes visites el 2006 es va crear la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (Xatic), que integra 23 municipis que tenen en comú un important llegat industrial que permet conèixer la Revolució Industrial i com aquest procés va transformar profundament el territori i de la societat catalana. I és que l'objectiu del visitant de les fàbriques, les mines, les colònies tèxtils i els museus industrials, diuen els experts, és fer una mirada al passat a través d'aquest patrimoni.

En aquest últims anys en què el turisme industrial ha anat prenent cos, alguns destins catalans s'han consolidat gràcies a l'èxit de visitants. Un exemple clar és el de Terrassa, el municipi de referència a Catalunya. La ciutat és la seu del Museu de la Ciència i la Tècnica i té ofertes tan consolidades com la ruta del modernisme industrial o el Centre de Documentació i Museu Tèxtil. Un altre destí de referència són les colònies tèxtils del Llobregat, una xarxa que agrupa vuit municipis a través dels quals es pot descobrir com es vivia i es treballava en la indústria tèxtil de finals del segle XIX i principis del XX.

Cardona és un altre dels llocs que està guanyant més visitants gràcies a les mines de sal. De fet, la reconversió d'aquesta antiga mina ha estat presentada per la direcció general de Turisme com la destinació que representa Catalunya en els Premis Europeus d'Excel·lència Turística d'enguany. El motiu és que la Generalitat hi veu un exemple de com es pot impulsar un projecte capaç de generar riquesa i dinamitzar el territori.

Una altra destinació industrial d'èxit és al Priorat, en una zona on no arribaven gaires turistes, concretament a Bellmunt del Priorat. El municipi ha fet una gran aposta per reconvertir les seves mines en un lloc visitable i atreure així turistes, una opció que per ara funciona molt bé.

Encara emergent

Anna Mata, coordinadora de la Xatic, reconeix que el turisme industrial està en un punt "encara emergent" a Catalunya i assegura que si es fa la feina ben feta, agrupant tota l'oferta i promocionant-la, pot passar com amb el turisme rural, "que fa deu anys ningú sabia el que era i ara és un boom " .

I és que Catalunya és la segona zona més receptora de turistes d'Europa, després de l'Illa de França, on hi ha París. "Com que hi ha molts turistes que vénen buscant sol i platja volem que l'oferta de turisme industrial sigui un complement", diu Mata.

Entre el 2006 i el 2009 l'augment de visitants als destins industrials catalans va ser del 9,2% i s'espera que continuï creixent. Per aconseguir-ho s'estan creant noves eines, com la central de reserves de turisme industrial, una web que engloba tota l'oferta i permet reservar les visites online , que funciona des del 2 de juny.

stats