Societat 13/04/2015

El Curiosity troba indicis d'aigua salada a Mart

El robot enviat per la NASA ha trobat salmorra, aigua líquida carregada de sal, però només de nit

Efe
3 min
El robot Curiosity explorarà si hi ha hagut vida al Planeta Vermell

MadridSaber si Mart va poder comptar o compta amb un ambient habitable és un dels objectius del robot Curiosity (NASA), que ha trobat indicis d'aigua salada líquida (salmorra) al Planeta Vermell, almenys en els primers cinc centímetres del sòl del cràter Gale i durant la nit.

Des que el Curiosity va aterrar sobre la superfície de Mart l'agost de 2012 ha anat enviant una bateria de dades que han demostrat la presència de fluctuacions de metà en l'atmosfera d'aquest planeta o de nitrogen fixat en sediments.

Aquestes troballes podrien estar vinculades a una possible activitat biològica. I és que del nitrogen, per exemple, se sap que és un element fonamental per a la vida, també l'aigua.

Ara, gràcies a l'instrument espanyol REMS i al rus DONEN, el Curiosity ha constatat que en el cràter Gale de Mart es compleixen les condicions perquè existeixi salmorra, aigua carregada de sal.

Els resultats d'aquesta nova troballa es publiquen en la revista 'Nature Geoscience', en un article liderat per Javier Martín-Torres, de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (CSIC i la Universitat de Granada) i de la Universitat Lulea de Tecnologia (Suècia).

"Aquesta és la primera vegada que es constata una evidència que existeixen condicions a Mart perquè hi hagi aigua líquida", ha detallat a Efe aquest investigador, qui, malgrat això, ha precisat que aquestes condicions ambientals es donen de nit i no de dia.

Això es deu al fet que a Mart les diferències entre el dia i la nit són radicals: fins a 90 graus de diferència de temperatura, i una humitat relativa en l'ambient que pot variar entre el 100% de la nit i gairebé un 0% durant el dia.

Dos anys i nou quilòmetres

Segons ha explicat Martín-Torres, el robot ha recopilat durant un any marcià –que equival a gairebé dos anys terrestres–, i en nou quilòmetres, dades d'humitat relativa, temperatura i pressió. L'anàlisi posterior d'aquests paràmetres és el que ha donat als investigadors les pistes sobre la possible existència de salmorra.

Les sals de la superfície de Mart tindrien la capacitat d'absorbir el vapor d'aigua de l'atmosfera durant la nit i especialment a l'hivern, aigua que s'evaporaria després de la sortida del sol, ha afirmat l'investigador espanyol.

Encara que ara hi ha indicis de l'existència d'aigua líquida a Mart, les condicions ambientals d'aquest planeta impedeixen la vida, "almenys com la coneixem": les temperatures en el cràter Gale són massa baixes per al metabolisme i la reproducció cel·lular, tal com es donen actualment a la Terra, ha subratllat Martín-Torres.

"No obstant això, la possibilitat que existeixi aigua líquida a Mart té implicacions enormes per a l'habitabilitat de tot el planeta, per a la seva futura exploració i per als processos geològics que estiguin relacionats amb l'aigua", ha aclarit aquest científic.

El cràter Gale és un dels llocs "menys probables" de Mart perquè existeixi salmorra. És la zona més calenta i seca: "si hi ha aigua aquí, pot haver-n'hi en molts altres llocs del planeta", ha confirmat Alfred McEwen, de la Universitat d'Arizona (EUA) i coautor d'aquest estudi, segons una nota de la NASA.

"Els models i les mesures preses sota la superfície prediuen que per sota de 15 centímetres de profunditat les sals romanen hidratades durant el dia i al llarg de tot l'any, però no en fase líquida", ha afegit Martín-Torres en una nota del CSIC.

Aquest treball també ofereix una possible explicació als despreniments de material que s'han observat per tot el planeta i que succeeixen en els períodes més càlids: segons els autors, aquestes ensulsiades podrien ser causades pels canvis d'estat de les salmorres presents en els materials del sòl.

stats