GUARDONS A LA CREACIÓ I LA INVESTIGACIÓ
Societat 05/02/2011

D'Antoni Gaudí a Lluís Miñarro

L'Ajuntament de Barcelona ha atorgat els seus disset premis de creació i investigació, dotats amb 6.500 euros cadascun, a una nòmina eclèctica: de grans tòtems internacionals a petits brots verds.

Laura Serra / Xavi Serra
2 min
Lexposicio, Antifotoperiodisme

Barcelona.Ja avisava el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, que sorprendria el premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura i urbanisme, que ha estat per a la nau del temple de la Sagrada Família d'Antoni Gaudí que, evidentment, no rebrà l'arquitecte sinó l'equip que n'ha dirigit les obres, encapçalat per Jordi Bonet, Carles Buxadé, Jordi Coll, Jordi Faulí, Josep Gómez i Joan Margarit. El regidor atribuïa aquesta anomalia al ressò internacional que ha tingut l'acabament de les obres centrals del temple, que ja celebra misses, al marge de la polèmica que encara genera el projecte entre els professionals de l'arquitectura.

En realitat, però, el premi de projecció internacional ha estat per al director teatral i operístic Calixto Bieito per les set produccions que ha dirigit el 2010, de les quals només una s'ha estrenat a Barcelona ( Carmen ), mentre que per la resta l'han fitxat de teatres d'Alemanya, Suïssa, Argentina i Noruega. Una altra carrera consagrada premiada ha estat la de Joan Manuel Serrat, en concret per Hijo de la luz y de la sombra , l'homenatge a Miguel Hernández que va estrenar al Grec. En arts escèniques s'ha reconegut la feina de l'actor Pere Arquillué i la coreògrafa Mar Gómez. El Ciutat de Barcelona d'audiovisuals ha estat per al productor independent Lluís Miñarro, compromès amb un cine arriscat i modern, que connecta amb les tendències internacionals. L'exposició Antifotoperiodisme de la Virreina, comissariada per Thomas Keenan i Carles Guerra, ha guanyat en arts visuals.

En lletres, els premiats han estat el col·laborador de TimeOut Ponç Puigdevall per la novel·la de la desil·lusió Un dia tranquil (Tusquets) i en literatura castellana, Luis Magrinyà per Habitación doble (Anagrama) i Joan Fontcuberta Gel per la traducció de l'alemany de La impaciència del cor d'Stefan Zweig (Quaderns Crema). El premi d'assaig ha estat per a Rafael Argullol amb Visión desde el fondo del mar (Acantilado) i el d'història se l'ha endut El procés de Montjuïc. Barcelona al final del segle XIX , d'Antoni Dalmau.

Si el premi d'arquitectura ha estat per a un projecte de fa més d'un segle, el de disseny tot al contrari: és per a una plataforma emergent de 35 professionals, el col·lectiu Surtido, que va exposar a Vinçon Cualquier cosa menos un zapato . El periodista de Ràdio 4 Toni Marín, els científics Niek van Hulst i Romain Quidant, les professores Gemma Castro i Gemma Montoya pel programa juvenil Bandes fora i el projecte tecnològic Bestiario completen la cartilla de premiats del 2010. La gala d'entrega se celebrarà el dia 15 de febrer en una gala al Saló de Cent de l'Ajuntament dirigida per Xavier Albertí que homenatjarà Josep Maria de Sagarra.

stats