INFÀNCIA
Societat 30/06/2017

El cap de la DGAIA està d’excedència d’una empresa adjudicatària

La companyia ha rebut 20 milions d’euros des que Ricard Calvo ocupa el càrrec

Laia Vicens
3 min
El director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ricard Calvo, atenent els mitjans, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl nom de Ricard Calvo fa anys que està vinculat a empreses d’educació social. Primer, com a fundador l’any 1994 de Plataforma Educativa, una xarxa d’entitats que s’ha convertit en una de les principals empreses del tercer sector, i també com a director adjunt de la Fundació Acció Social Infància (Fasi), participada al 30% per Plataforma Educativa. El càrrec més important que ha ostentat, però, és públic: des del gener del 2016 és el director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), després que el nomenés la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa. Des que ocupa aquest càrrec públic, Calvo està en excedència de l’empresa Fasi, que ha rebut gairebé 20 milions d’euros en adjudicacions de l’administració en l’últim any i mig.

En un registre de la fundació al qual ha tingut accés aquest diari, s’explicita que Calvo té una excedència des del 27 de gener del 2016, el mateix dia que el van nomenar. En declaracions a l’ARA, Calvo va assegurar ahir que els càrrecs nomenats per formar part del Govern “tenen tot el dret” a demanar una excedència al lloc on treballaven. I va afegir: “Si tornar al mateix lloc de treball suposa una incompatibilitat, en buscaré un altre”. Segons el règim d’incompatibilitats del Govern, Calvo no podrà tornar a Fasi fins dos anys després de marxar del Govern, perquè no podrà impulsar “activitats privades relacionades amb els expedients en què hagi intervingut directament en l’exercici de l’alt càrrec”.

I d’expedients d’aquest tipus n’hi ha tres. En concret, en l’últim any i mig, s’han adjudicat a Fasi les vuit places noves per a les Cases dels Infants de Lleida, Girona i Badalona, per valor de 6,48 milions d’euros a cada un dels centres, és a dir, 19,4 milions en total. També s’ha prorrogat els contractes que ja s’havien signat prèviament amb la seva empresa pels mateixos equipaments a Gandesa i Tortosa.

La relació de Calvo amb el sector públic i el privat ha alarmat els sindicats. Fa unes setmanes, la CGT va denunciar que Fasi i Resilis -una altra entitat, en aquest cas participada al 100% per Plataforma Educativa- han rebut més de 100 milions d’euros en adjudicacions en l’últim any i mig.

Ja aleshores van condemnar la “política de portes giratòries” a la DGAIA, denunciant que Calvo havia sigut director adjunt de Fasi i tresorer de Plataforma Educativa. Consultat pel diari ARA, Calvo va concretar llavors que era responsable tècnic de projectes de Fasi i que “no tenia poders ni firma” en les decisions de l’empresa. La CGT ha aportat documents per verificar que tenia càrrecs de més rang, com un vídeo en què es presenta com a director adjunt en la trobada internacional Jóvenes e Inclusión, a Galícia. Ahir Calvo va admetre que es presentava com a director adjunt “perquè era més fàcil d’identificar i d’entendre”. Va concretar, però, que en el contracte que el vincula a Fasi hi figura que és “director operatiu”. Per sobre seu només hi havia el director general, Estanislau Vayreda.

Segons la CGT, aquestes “greus relacions entre empresa privada, sector públic i polítics” són conseqüència d’un “entramat burocràtic que afavoreix la impunitat política, social i jurídica”. Així ho expressa Robert Morral, un dels portaveus de la secció sindical d’acció social del sindicat. Segons Morral, a banda dels càrrecs a Plataforma Educativa, Calvo era conseller i vicesecretari de dues empreses d’inserció laboral durant els tres primers mesos que va estar al capdavant de la direcció general. Així consta al Registre Mercantil: formalment, va abandonar les empreses Eina Activa i Amunt Ebre el 5 i el 12 d’abril de l’any passat, respectivament. Calvo assegura que formava part d’aquestes societats com a membre de Plataforma Educativa i que, per tant, va deixar-les el mateix dia que el van nomenar director general.

En qualsevol cas, segons Morral, en aquestes societats Calvo tenia “els mateixos companys de viatge i de negocis” que formen part dels òrgans de direcció de les fundacions que ell havia impulsat. En el Registre Mercantil consten com a apoderats, secretaris, presidents i consellers, entre altres càrrecs, l’exconsellera d’Ensenyament i exdirectora executiva de Plataforma Educativa, Marta Cid; el director general de Plataforma Educativa, Jordi Pascua, i l’exgerent de la Fundació Resilis i actual presidenta del patronat de Fundació Educativa, Anna Sunyer, entre d’altres.

Lloguers multiplicats per cinc

A més, la CGT denuncia el pagament de lloguers de més de 5.000 euros al mes de Fasi a habitatges de Casa Equipaments, una empresa que està participada en un 60% per la mateixa Fasi. Els imports d’aquests lloguers estan inflats, segons el sindicat, i quintupliquen el preu de mercat. Per aquest fet, el Protectorat de Fundacions de la Generalitat ja està investigant Fasi. Calvo argumenta que les infraestructures que requereixen aquests centres són “molt grans i especials” i que a Barcelona, on es concentra la demanda, també és on els lloguers són més cars.

stats