L'EMPENTA DEL SECTOR A CATALUNYA
Societat 18/12/2010

Els cinc millors vins que tastareu aquest any

Un Penedès, dos caves i dos Montsants, tots amb una puntuació superior a 9,40, encapçalen els cinc primers llocs d'una llista formada per 112 vins. L'elecció, feta amb tastos a cegues, garanteix l'objectivitat.

Ricard Martín
2 min
DO, Custoppstrong4

BarcelonaJa sabem quins són els millors vins i caves catalans. Si més no, segons l'autoritzada opinió de la Guia de vins de Catalunya (Pòrtic), que en la seva tercera edició ha escollit els 112 millors vins i caves d'entre una selecció de 1.500 vins. "Tastats a cegues -explica l'autora de la guia, Sílvia Naranjo-, un fet que garanteix l'objectivitat".

Una de les novetats és la inclusió de vins de l'Alguer i el Rosselló. "No pas per nacionalisme -assegura el coautor de la guia, Jordi Naranjo - sinó perquè tots els vins catalans provenen del model agrari que va instaurar la Corona d'Aragó". Vegeu els cinc primers qualificats: un repòquer d'asos del vi de la terra.

1. Les Pujoles Ull de Llebre Negre. Punts: 9,76. 24-30 € Aquest negre DO Montsant, amb criança de fusta, és espès, dens i llarg. L'anyada del 2007 va gaudir d'un estiu fresc i plujós, i això es reflecteix en un vi que és mediterrani, però alhora molt equilibrat. Aquest és un elixir concentrat i deliciós, més aliment que beguda.

2. Mas Via Gran Cuvée Espumós. Punts: 9,7. 45,50 € Amb dues fermentacions i nou anys a l'ampolla, aquest cava amb criança de fusta és la màxima expressió del celler Mestres. Té una sedositat impressionant i aromes torrats. La doble fermentació li dóna un caràcter noble, que possibilita que es pugui beure a temperatura ambient.

3. Torelló Custo Brut Espumós. Punts: 9,54. 36 € És el primer cava que surt només amb un cupatge de xarel·lo. També és un gran reserva elaborat amb raïms de vinyes de seixanta anys de vida. Els aromes de torrats, meravellosament mesclats amb fruita, hi donen un toc únic, encara més que el disseny de Custo.

4. Panses Dolç. Punts: 9,65. 12-15 € El celler Mas de la Caçadora, del Montsant, només treballa amb garnatxa blanca. Endarrereixen la recollida del cep fins al límit i després el deixen estès al sol fins que es panseix. No és un vi molt complicat, però és extraordinàriament fresc i llaminer a l'hora de les postres.

5. QX Quatre Xarel·los Blanc. Punts: 9,67. 12-15 € L'únic Penedès que ha entrat al pòquer d'asos, del celler Mas Candí, és un blanc amb criança en fusta. La complexitat li ve donada per vinyes velles -més de seixanta anys- de diferents parcel·les. El xarel·lo és una varietat aromàticament no gaire explosiva, però té uns aromes subtils que van sortint a la copa i això el fa molt interessant. El seu punt fort és la sensació en boca: aquest és un vi amb molta estructura i potència. I al cap i a la fi, els vins són més per beure que per olorar.

stats