Societat 04/05/2011

Decàleg per formar infants saludables

Una nova guia elaborada a partir d'articles científics relaciona el medi ambient amb la salut de les criatures i dóna consells als pares per actuar en el que es pot prevenir i establir hàbits saludables.

Marta Bausells
2 min
Decàleg per formar infants saludables

Barcelona.Són consells simples i poc heroics, afirmava el doctor en biologia Ramon Folch, però és clau que les famílies els incorporin a la vida quotidiana. Ho va dir a la presentació d'una guia sobre medi ambient i salut infantil editada per la Fundació Roger Torné i elaborada a partir de la recopilació de 154 articles científics.

1. Salut abans de néixer

Durant l'embaràs, cal fer exercici físic regular i evitar l'alcohol -la causa ambiental més comuna de defectes congènits i retràs mental a l'Estat- i el tabac. Els nens exposats al fum del tabac durant l'embaràs necessiten sis anys més que la resta per arribar a tenir la mateixa alçada.

2. Lactància mig any

La recomanació de l'OMS és alimentar exclusivament els fills amb llet materna durant els sis primers mesos. A més d'oferir una barreja òptima de nutrients, hi ha investigacions que demostren que la lactància -no necessàriament exclusiva- es relaciona amb freqüències menors d'algunes infeccions respiratòries.

3. Aire net a casa

Els nens són més sensibles al fum del tabac, present al 22% de les cases de l'Estat. Els nens exposats al fum a casa tenen fins a un 70% més d'infeccions respiratòries que els altres. Per evitar-ho, és imprescindible no fumar a casa.

4. Aire net al carrer

Els nens que viuen a prop de carrers amb molt trànsit, com autovies, presenten fins un 40% més de símptomes respiratoris com l'asma. Parlaments de la UE com l'holandès i el danès han prohibit la construcció d'escoles a prop de vies amb trànsit.

5. Una hora d'exercici físic

Els experts recomanen que infants i adolescents facin una hora d'activitat al dia, que es pot dividir en exercicis curts de 5 o 10 minuts. Jugar a jocs que impliquen moviment, com la Wii, no substitueixen la pràctica d'esport.

6. Cinc racions al dia

Cal consumir un mínim de cinc racions de fruita o verdura -si són fresques, millor- al dia. Aquest hàbit combat problemes com l'obesitat i ajuda a prevenir l'asma i l'al·lèrgia.

7. L'aigua i la llet, claus

És imprescindible beure aigua i convé reduir el consum de begudes ensucrades, que incrementen el risc de tenir obesitat. A més, cal que els refrescos no desplacin el consum de llet, bàsica per al creixement.

8. Compte amb la pantalla

No haurien de passar més de dues hores al dia davant la pantalla de l'ordinador o la televisió, ja que pot deteriorar-los el son, l'autoestima, el consum de calories, les relacions socials i fins i tot el rendiment escolar.

9. Lluny del mòbil

Malgrat que encara no s'han demostrat efectes nocius dels telèfons mòbils en la salut infantil, països com Àustria, França Alemanya i Suècia recomanen reduir al mínim l'exposició a les seves radiacions.

10. Descans i relaxació

Dormir les hores necessàries és important per evitar alteracions en l'equilibri hormonal i altres problemes com l'excés de pes.

stats