Societat 13/01/2011

Delta 0 només declara davant el seu advocat i es presenta com un "cap de turc"

El responsable de l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan s'acull al seu dret a contestar només a les preguntes del seu lletrat, que ha demanat l'arxivament de la causa

Efe
3 min
Carles Font arriba al jutjat de Gandesa, acompanyat per efectius i comandaments dels Bombers.

GandesaEl responsable de l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan, Carles Font, conegut com a Delta 0, s'ha acollit avui al seu dret a contestar només a les preguntes del seu advocat, Xavier Melero, que ha demanat l'arxivament de la causa.

La declaració de Carles Font com a imputat per l'incendi d'Horta de Sant Joan, ocorregut el juliol del 2009 i en què van morir cinc bombers, ha durat només 90 minuts i no els dos dies previstos.

El defensor, Xavier Melero, ha presentat avui al jutjat de Gandesa un escrit en el qual sol·licita el sobreseïment de la causa contra el seu client i que s'aixequi el secret del sumari, a més de criticar la indefensió que, segons la seva opinió, ha patit el seu defensat, sotmès a un judici mediàtic des de fa un any.

Font havia de declarar avui i demà com a imputat per cinc delictes d'homicidi imprudent i un altre de lesions greus, ja que era el responsable dels Bombers que es trobava de guàrdia el 21 de juliol del 2009, quan va ocórrer el tràgic incendi.

Delta 0, un "cap de turc", en paraules del seu defensor, ha arribat pocs minuts abans de les deu del matí al jutjat de Gandesa acompanyat per una trentena de companys, però sense cap responsable polític de la Generalitat que li donés suport, i no ha contestat ni a les preguntes de la jutgessa ni a les de les altres onze parts personades en la instrucció d'aquest sumari, que acumula ja més de 10.000 folis.

Melero ha explicat que li havia preguntat a Font "per l'estructura del comandament, o quants comandaments hi havia presents el dia de la guàrdia i l'anterior", i que contestés a situacions preguntades durant tot l'any passat en la instrucció, com "si va menjar, i a quina hora", i que Delta 0 havia donat "completa i puntual resposta de la seva dedicació abnegada durant cada segon de la guàrdia".

"Carles Font no ha de venir a dir 'vaig fer tot això, a veure què falta', sinó que algú li ha de dir què no va fer que va causar la mort" de cinc bombers, ha postil·lat el seu lletrat.

Segons el seu parer, Font "no tenia competències per desallotjar els GRAF de Lleida (Segrià)(Grup de Reforç d'Actuacions Forestals), que tenen la seva pròpia estructura de comandament autònoma i de rang igual o superior al seu", i ni Font ni cap altre comandament "eren conscients del gravíssim risc en el qual van incórrer (els graf morts) quan van fer la zona segura al lloc on la van fer".

Segons el seu advocat, Carles Font, que estava "commocionat" durant la seva declaració, s'ha referit a l'autonomia dels GRAF "però no per incriminar-los, ni per atribuir-los responsabilitat, sinó per dir que hi havia altres comandaments, que ell no era competent en el comandament dels GRAF i que ningú va percebre el risc" tan gran existent.

A més, segons el seu advocat, Font ha negat que no se'l localitzés, ja que "el mateix informe del departament d'Interior que conté les transcripcions de les trucades només reflecteix una trucada des del centre de comandament a les 13.58 hores, i cap més, en una hora en què Font estava parlant amb Graf01 a la sala central".

Per Xavier Melero, dins del cos de bombers s'ha generat "un clima de terror" que ha ocasionat que tothom "intentés derivar la seva responsabilitat a qui formalment pogués aparèixer com a cap de la guàrdia".

Per tot això, el defensor ha insistit en la necessitat que "s'arxivi immediatament la causa" respecte al seu client i que, si ha de continuar, "la immensa majoria de les actuacions practicades durant el 2010 hauran de repetir-se en presència de la seva defensa". "El contrari generaria una gravíssima indefensió", ha exposat.

Per la seva banda, l'advocat dels familiars de dues de les víctimes, Pau Simarro, ha assegurat que Font no ha acudit al jutjat "a dir la veritat", i ha trobat "significatiu" que una persona imputada per cinc homicidis imprudents no volgués enfrontar-se a les preguntes de les acusacions, del fiscal i de la jutge.

Segons el seu parer, Delta 0 "ha tirat pilotes fora" i ha explicat que no era l'únic comandament, ni el de més rang, quan un decret del 1998 que ha titllat d'"obsolet" així ho estipula.

Segons Simarro, l'imputat ha negat que canviés l'estratègia o que participés en la ubicació dels GRAF, malgrat les declaracions d'altres testimonis que així ho han testificat durant la instrucció.

"No ha fonamentat la plena coordinació que ha dit que hi va haver, i s'ha limitat a dir que 'no' a totes les imputacions dels diversos testimonis que havien declarat", ha indicat Simarro.

stats