SOCIETAT
Societat 21/05/2012

Denuncien que les retallades en Justícia destruiran la xarxa de reinserció de presos

"L'estalvi serà mínim en relació amb el pressupost de la conselleria, ja que la partida de suport a les entitats suposa menys d'un 0,3% del total de 890 milions d'euros", afirma el comunicat de les entitats

Efe
2 min

BarcelonaLes Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) han denunciat que la retallada pressupostària anunciada pel Govern suposa la desaparició dels programes de reinserció penitenciària que duen a terme les entitats socials, que aconsegueixen una reducció del 12% de la reincidència delictiva.

En un comunicat, les 94 entitats que componen la comissió de l'àmbit penitenciari d'ECAS denuncien que l'últim retallada anunciada pel Govern "posa fi a les subvencions per a programes de prevenció de la reincidència" i que això suposa la desaparició dels programes que es desenvolupen per afavorir els processos d'inserció.

"Això vulnera la finalitat de la rehabilitació que vertebra el sistema, recollit en la Constitució, i suposa el retorn a un model assitencialista", assegura l'ECAS, que adverteix que es destruirà un teixit de suport a les persones generat al llarg de 30 anys.

L'ECAS considera que "l'administració ens deixa sols davant una responsabilitat que també els pertany" i subratlla la necessitat "de més mesures alternatives a la presó i més programes de reinserció i rehabilitació per garantir la cohesió social".

"Les mesures penals alternatives tenen un menor cost que la reclusió en centres penitenciaris, entre un terç i la meitat, i redueixen en un 12% la reincidència", recorden les entitats.

Les entitats rememoren que en les recents jornades de debat Obrint Ports es va constatar que la reincidència és actualment d'un 40% dels penats i que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va afirmar en la inauguració d'aquestes jornades que "tot el que es fa en benefici de l'individu redunda en la societat que els rebrà quan hagin complert la seva pena", segons han explicat.

Malgrat això, l'ECAS informa que entre els programes afectats per les retallades que aplica el Govern hi ha els d'acollida residencial, atenció socioeducativa i mediació intercultural.

"L'estalvi serà mínim en relació amb el pressupost de la conselleria, ja que la partida de suport a les entitats suposa menys d'un 0,3% del total de 890 milions d'euros", afirma el comunicat de les entitats.

stats