Societat 19/03/2012

Desarticulen un grup criminal especialitzat en robatoris amb força en estancs i bars de Barcelona

S'han detingut nou persones que, juntes, acumulen més de 150 detencions. Operaven, principalment, a Barcelona i la seva àrea metropolitana

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal molt actiu especialitzat en robatoris amb força en estancs i bars de Barcelona i l'àrea metropolitana. S'han detingut nou persones, s'han recuperat cinc cotxes robats i se n'han intervingut cinc més.

Els detinguts, que acumulen més de 150 detencions, estarien implicats en almenys 38 robatoris amb força a establiments comercials i sis robatoris o furts d'ús de vehicles, amb els quals cometien les accions delictives. Es calcula que el valor dels objectes robats, principalment diners de les màquines escurabutxaques i cartrons de tabac, podria arribar a 70.000 euros.

Els nou detinguts, d'entre 20 i 25 anys i veïns de Barcelona, van passar a disposició judicial el passat divendres i el jutge va decretar llibertat amb càrrecs. La investigació va acabar la matinada del 14 de març, amb un balanç de sis entrades i registres judicials dels domicilis dels principals membres d'aquesta organització, ubicats al districte de Sant Martí de Barcelona.

Augment dels casos

La investigació es va iniciar a mitjans del mes de desembre del 2011 arran de l'augment de robatoris amb força en estancs i bars, al districte de Sant Martí de Barcelona. El grup criminal investigat robava els diners de les màquines escurabutxaques i gran quantitat de cartrons de tabac. Es calcula que entre diners i tabac haurien robat al voltant d'uns 70.000 euros.

L'"obrellaunes"

La seva forma d'actuar era molt concreta i estaven molt especialitzats. Arribaven a l'establiment seleccionat amb un vehicle sostret i efectuaven el robatori en un temps màxim de dos minuts, fent un tall horitzontal a la persiana d'accés per entrar al seu interior. Aquest 'modus operandi' és el conegut com a 'obrellaunes'.

Durant el robatori, un s'encarregava de vigilar la zona per detectar la presència de testimonis o l'arribada de vehicles policials, un altre restava com a conductor del vehicle robat per facilitar la fugida de manera ràpida, i la resta s'encarregava de manipular la persiana, fent un tall que els permetia accedir al seu interior per robar diners i tabac.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Els investigadors tenen identificats almenys quatre membres més del grup que seran detinguts durant els propers dies.

stats