SUCCESSOS
Societat 23/03/2011

Desarticulat el grup criminal més actiu de Catalunya dedicat al robatori de camions arreu de l'Estat

Els Mossos d'Esquadra han detingut 35 persones, sis de les quals han ingressat a la presó. Els investigadors relacionen el grup desarticulat amb més d'una trentena de robatoris.

Redacció
4 min

BarcelonaDesprés de mesos d'investigació, s'ha pogut identificar i detenir a tots els membres d'aquest grup, 35 persones, des dels màxims responsables i líders de la organització fins als compradors de les mercaderies sostretes. Les edats dels detinguts estan entre els 25 i els 40 anys. Les detencions s'han fet a les localitats de Barcelona, Tarragona, Cubelles, Sant Feliu de Llobregat, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Badalona i Sabadell. La banda actuava principalment en polígons industrials durant el cap de setmana. Segons la policia de la Generalitat, es tracta del grup criminal més actiu de Catalunya dedicat al robatori de camions arreu de l'Estat.

En col·laboració amb la Guàrdia Civil, divendres de la setmana passada es va detenir també a València el principal receptador del grup. Posteriorment es va fer un escorcoll en una nau de l'Alqueria de Comtessa (País Valencià) plena de material sostret arreu de l'Estat espanyol.

Els investigadors relacionen el grup desarticulat amb més d'una trentena de robatoris en què el valor dels efectes sostrets és superior a 1,2 milions d'euros. El material robat és de tot tipus: electrodomèstics, metalls (acer, coure i alumini), roba, etc.

Durant aquesta investigació, batejada amb el nom d'operació Màgnum, els agents han pogut recuperar part de les mercaderies sostretes. Fins ara s'han recuperat 24.000 kg de coure valorats en 200.000 euros, més de 200 electrodomèstics (rentadores, campanes de cuina, vitroceràmiques...), 22.000 kg d'acer, 950 bateries de vehicle, 18 remolcs i una tractora.

La investigació, que ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 3 del Vendrell, es va iniciar el novembre de l'any passat després que es detectés un augment de denúncies relacionades amb la sostracció de camions i remolcs carregats amb tot tipus de mercaderies. La jutgessa ha decretat l'ingrés a presó de 6 dels detinguts, entre ells els màxims responsables de la organització investigada i el principal receptador.

Un cop finalitzada la investigació, els Mossos d'Esquadra imputen a la banda diversos delictes contra el patrimoni i l'ordre socioeconòmic (robatoris amb força i furts) i un delicte d'associació il·lícita perquè les persones investigades estaven perfectament estructurades i organitzades per delinquir.

Els robatoris es produïen a tot Catalunya i el seu objectiu eren tant els camions que es trobaven estacionats en polígons industrials com aquells que s'aturaven en àrees de servei. Un fet comú en tots els robatoris és que es produïen sempre durant el cap de setmana, dissabte o diumenge.

Les reunions en què es planificaven aquests robatoris eren dos bars, coneguts pels detinguts com l'oficina. Un d'ells està ubicat a Cunit i l'altre a Sabadell. En aquests locals, els màxims responsables de la organització prenien decisions fonamentals i decisives com on cometre els robatoris i quines persones del grup participaven en cadascun dels fets.

La forma com aquesta organització criminal planificava i cometia els seus robatoris ha permès als investigadors demostrar al jutge que els autors d'aquests fets no eren simples lladres sinó que estaven estructurats de tal manera que cada membre del grup tenia una funció concreta i específica dins la pròpia organització.

Un cop planificat el robatori, els líders i la resta del grup anaven en cotxe fins a la zona escollida, normalment polígons industrials de diferents localitat de Catalunya. En algunes ocasions, fins i tot es desplaçaven fins a altres punts de l'Estat com Burgos, Galícia, Madrid i Castelló, entre d'altres.

Un cop als polígons, començava la tasca més important, la recerca dels remolcs carregats amb mercaderies. No importava que els remolcs tinguessin enganxada la tractora o que aquests es trobessin estacionats a l'interior dels recintes de les empreses, ja que el grup investigat tenia la suficient capacitat com per desenganxar i desplaçar aquesta tractora i enganxar-la a la seva per endur-se el remolc. En el cas d'estar estacionats a l'interior de les empreses, els autors trencaven el mecanisme d'accés i igualment sostreien el remolc.

Una vegada localitzat un remolc carregat, obrien els camions per comprovar el tipus de càrrega i determinar si aquesta tenia interès per a la organització. Quan corroboraven que la mercaderia era dels seu interès, els líders donaven l'ordre per sostreure el remolc.

Per descarregar la mercaderia, es disposava de diferents naus o estacionaments privats de camions, on s'efectuava la descàrrega d'aquest material a un altre remolc de la mateixa organització, i després abandonaven el remolc sostret en un polígon pròxim.

Finalment, i després de fer recompte de tot el sostret s'efectuava la venda del material robat, primer es fixava un preu de venda i després es recercava el millor comprador.

Les funcions que cada persona realitzava en els robatoris era molt concreta, per tant alguns feien de xofers de les diferents tractores, altres vigilaven l'entorn mentre es duia a terme el robatori, i els més tècnics s'encarregaven de la tasca més important: desenganxar i enganxar les tractores per aconseguir endur-se'n els remolcs.

Quan els propietaris dels camions afectats tornaven per recollir el seu camió, es trobaven la seva tractora desplaçada uns metres i comprovaven com els havien sostret el remolc.

Entre els detinguts, hi ha J. C. G., veí de Sant Cugat del Vallès, empresari del món del metall que comprava tot el material robat relacionat amb els metalls com coure, acer i alumini. En el moment de la seva detenció se li van intervenir 15.000 euros en efectiu.

En els registres, a banda d'intervenir gran quantitat d'objectes sostrets, també s'ha trobat documentació, dues armes de foc tipus pistola i una defensa elèctrica.

stats