Societat 23/02/2017

Descobreixen que el cervell de persones amb TDAH té l'estructura alterada

Un estudi publicat a 'The Lancet' conclou que és un trastorn cerebral per falta de maduració i no un problema de comportament

Efe
3 min
Català a La Bressola
 El nord que no perd el sud

BarcelonaEl cervell de les persones amb Trastorn per Dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH) té l'estructura alterada i madura menys que el de les persones de la seva edat que no pateixen aquesta patologia, segons una investigació amb neuroimatges en la qual ha participat l'Hospital Vall d'Hebron.

L'estudi, el més gran realitzat fins ara en el camp de la neuroimatge vinculada a aquest trastorn, amb 3.242 participants, l'acaba de publicar la revista 'The Lancet' i confirma que el TDAH és un trastorn cerebral fruit de la falta de maduració de l'òrgan, i no un problema de comportament.

El Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari, a través del seu Programa de TDAH del Servei de Psiquiatria, ha estat l'únic centre espanyol que ha aportat pacients a aquesta investigació, 198 en total, encara que també han col·laborat investigadors de la Fundació IMIM de l'Hospital del Mar i de la UAB en l'adquisició i l'anàlisi de les dades.

L'estudi ha analitzat imatges del cervell obtingudes per ressonància magnètica de 1.713 pacients amb TDAH i de 1.529 persones sense aquest trastorn, amb edats entre els 4 i els 63 anys.

Els investigadors han buscat diferències en 7 estructures del cervell profund: el nucli accumbens, el nucli caudat, el putamen, l'hipocamp, el globus pàl·lid, el tàlem i l'amígdala.

Segons ha explicat el cap del Servei de Psiquiatria de Vall d'Hebron i investigador del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Josep Antoni Ramos-Quiroga, l'estudi ha trobat diferències en cinc d'aquestes estructures: en el accumbens, caudat, amígdala, hipocamp i putamen.

Segons Ramos-Quiroga, un dels aspectes més destacats que s'ha observat és que la diferència en la mida de determinades parts profundes del cervell tiende a desaparèixer en els pacients adults.

Els autors consideren que això confirma que el TDAH és un trastorn del cervell, com ho són altres malalties psiquiàtriques (depressió i trastorn bipolar entre elles), fruit d'un retard en la maduració d'aquest òrgan.

Ramos-Quiroga ha subratllat la rellevància de l'estudi és que "permet entendre millor el TDAH, un trastorn en el qual existeixen alteracions en l'estructura del cervell i, a la vegada, un retard en la seva maduració, i demostra que es pot produir des de la infantesa fins a l'edat adulta".

Segons el psiquiatre, la quantitat de casos estudiats ha permès reforçar les conclusions, malgrat que encara no s'inclou l'anàlisi de les neuroimatges dins dels criteris per al diagnòstic d'aquest trastorn.

La investigació ha descartat l'efecte de la medicació o d'altres patologies en el diagnòstic del TDAH, i, segons Ramos-Quiroga- obre la porta a millorar el coneixement de les disfuncions cerebrals associades al trastorn i de l'origen dels símptomes.

En aquest sentit, l'afectació de l'amígdala, estructura cerebral vinculada a la regulació emocional i la hiperactivitat, així com la del nucli accumbens, que forma part del procés de recompensa, i de l'hipocamp, que té un rol en la regulació de la motivació i les emocions, "és vital a l'hora de trencar tabús sobre aquesta patologia", ha assenyalat Ramos-Quiroga.

"Aquest tipus d'investigació, fruit de la col·laboració internacional, amb mostres molt grans, permet generar sòlides evidències i, a la vegada, reduir l'estigma que existeix entorn dels trastorns mentals, com el TDAH, on encara es poden trobar persones que qüestionen de forma interessada la seva existència", ha conclòs.

El TDAH és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta al 5 % de la població durant la infància, i es manté en més de la meitat dels pacients durant l'edat adulta.

És la patologia mental més diagnosticada entre nens i adolescents, sobretot en nois, i els símptomes més habituals són la falta d'atenció, desorganització, falta de control dels impulsos, inestabilitat emocional i hiperactivitat.

stats