Societat 24/07/2012

Desmantellada una xarxa que introduïa irregularment immigrants a l'Estat

Aquesta organització movia ciutadans dominicans, que havien de realitzar una llarga ruta amb escales en pisos pastera

Efe
2 min

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut vuit persones a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i Tenerife com a presumptes integrants d'una xarxa que introduïa irregularment ciutadans de la República Dominicana a l'Estat. Aquestes persone realitzaven una llarga ruta amb escales en pisos pastera d'Holanda, Turquia i Grècia.

Segons ha informat aquest dimarts la direcció general de la Policia Nacional, els responsables de l'organització donaven instruccions precises als estrangers per creuar la frontera entre Turquia i Grècia, i resoldre qualsevol incidència amb la policia en territori europeu.

Les persones interessades a viatjar a l'Estat abonaven una quantitat inicial de 1.500 euros, amb la qual l'organització els gestionava un viatge turístic a Turquia, amb escala a Holanda i que incloïa reserva d'hotel i bitllets d'anada i tornada.

No obstant això, una vegada arribaven a Turquia eren allotjats en pisos pastera, on podien quedar-se diversos dies abans de creuar la frontera amb Grècia, per a la qual cosa havien d'abonar de nou entre 1.000 i 1.500 euros.

L'encreuament de frontera amb Grècia el feien sempre sense cap tipus de documentació per dificultar la seva identificació en cas de ser arrestats. Si eren detinguts havien de negar sempre la seva condició de dominicans i assegurar que venien d'algun país subsaharià per sol·licitar asil polític.

Al país hel·lè tornaven a ser allotjats en pisos pastera fins que viatjaven en avió a Madrid, previ pagament d'uns altres 1.000 euros, quantitat que els immigrants podien pagar en metàl·lic o mitjançant la cessió d'alguna propietat a la República Dominicana.

Una vegada a Espanya, els membres de la xarxa oferien als immigrants regularitzar la seva situació mitjançant el concert de matrimonis de conveniència o a través de la seva inscripció com a parella de fet amb ciutadans espanyols. Per aquest servei l'organització cobrava importants sumes de diners.

Les investigacions van començar fa tres mesos a Tenerife, quan es va localitzar una dona dominicana en situació irregular que va manifestar haver realitzat un llarg viatge des del seu país amb una primera escala a l'aeroport de Schiphol (Holanda), trasllat posterior fins a Istanbul, encreuament de la frontera amb Grècia i desplaçament final en avió cap a l'estat espanyol.

A partir d'aquesta informació, els investigadors van descobrir l'existència d'una xarxa formada fonamentalment per ciutadans dominicans, dedicada al tràfic de persones i que residien a la província de Barcelona i a Tenerife, des d'on, a través de contactes a la República Dominicana, oferien a compatriotes la possibilitat d'entrar irregularment a Espanya.

Paral·lelament a aquesta operació, la policia va descobrir que diversos integrants de la xarxa es dedicaven al tràfic d'estupefaents.

Relacionat amb aquesta activitat, als escorcolls practicats a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i San Cristóbal de La Laguna (Tenerife), els agents han confiscat 300 grams de substàncies estupefaents (cocaïna i marihuana) preparats en dosis de 2 grams per a la seva venda.

stats