Societat 28/01/2012

Pierre Cardin: "Després del menjar, la moda és el més important"

Caràcter "Quan ets un modista independent, pots crear amb més llibertat" Història "Jo vaig començar amb Dior i allà vaig descobrir l'elegància i vaig personalitzar el meu estil"

T.g.
2 min
"Després del menjar, la moda és el més important"

A punt de fer 90 anys i amb una vitalitat envejable, el modista que va democratitzar la moda i va revolucionar els vestits donant-los un aire futurista és a Barcelona per posar el punt final al 080.

Vostè ha estat considerat sempre un outsider de la moda... Això li ha permès ser més lliure?

Sí, sens dubte, he pogut ser més lliure. He sigut molt independent, amb totes les dificultats que comporta, però no he depès mai de ningú. Quan ets independent pots crear amb més llibertat.

60 anys de carrera i alguns dels seus vestits encara agraden. Quin és el secret?

El secret és el talent i que eren vestits avantguardistes en aquella època, potser eren massa trencadors. Avui en dia, en canvi, agraden i això demostra com la moda s'avança al temps. Cal que passin anys perquè tot es posi al seu lloc.

No vol deixar de dissenyar? No està cansat?

No, és la meva raó de ser, la meva passió, la meva felicitat. Encara tinc temps per viure i per a mi viure és dissenyar. Jo sempre he fet el que he volgut, com Balenciaga.

Com veu els joves dissenyadors?

Crec que els joves han recuperat l'esperit que hi havia quan vaig començar, han donat a la moda la importància que es mereix. Jo vaig començar amb Dior i allà vaig descobrir l'elegància, vaig personalitzar el meu estil i vaig descobrir que la moda és el reflex dels temps. És molt important. Per saber d'on és un home, de quin país, de quina cultura, de quina època... l'única manera és la moda. Després del menjar, de l'alimentació, el més important és la moda.

Què opina del paper que han jugat les grans marques, com Mango, H&M o Zara, en el món de la moda?

Són marques molt importants però que treballen per fer diners. La gran diferència amb dissenyadors com jo és que jo treballo en busca del talent. Però les respecto.

Li queda alguna cosa per fer?

Continuar. I potser obrir una botiga a la Lluna.

Quina és la col·lecció de què està més orgullós?

La que presentaré demà.

Com és?

Molt d'avantguarda, molt provocativa. Porta la meva identitat.

Com veu Barcelona en el mapa mundial de la moda?

És una ciutat que em fascina des del 1946. Crec que és una capital comercial i un pol creatiu i de disseny molt important.

stats