Societat 27/10/2011

Desvelen la immortalitat de les cèl·lules tumorals

Ara
2 min

Qualsevol cèl·lula sana segueix un cicle natural: acaba envellint i autodestruint-se per deixar pas a altres cèl·lules. Així es renova el nostre cos. Però les cèl·lules dels tumors tenen la capacitat de ser immortals i replicar-se de manera anòmala formant tumors. Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) han trobat el material genètic que fa que les cèl·lules cancerígenes aconsegueixin aquesta immortalitat. Com si es tractés d'un anòmal paquet d'instruccions, hi ha una sèrie de microRNA, unes cadenes de material genètic, que els donen aquesta capacitat.

Fins no fa gaire es desconeixia la funció que tenien els microRNA. Però des de fa un temps s'està començant a descobrir que tenen un paper molt important en la regulació de l'expressió dels gens. Se sap que un terç de tots els nostres gens es regulen mitjançant microRNA. Per això, la seva caracterització obre una via a la creació de microRNA terapèutics amb els quals eradicar els processos malignes. Actuant sobre aquests elements es podria bloquejar el procés anòmal. En aquest cas, es podria induir la senescència i, per tant, aconseguir que les cèl·lules malignes morin.

Cèl·lules mare tumorals

El grup de recerca del VHIR, liderat per la doctora Lleonart i finançat pel BBVA, ha identificat 28 microRNA que s'escapen als mecanismes de senescència i que activen els mecanismes proliferatius de la cèl·lula i els atorguen la immortalitat. Són específics de les cèl·lules mare tumorals, explica la investigadora. Aquest fet consolida la teoria que estableix que en l'origen del càncer hi ha unes cèl·lules mare entorn de les quals s'inicia i que alimenten el tumor.

Anteriorment, els investigadors van comparar cèl·lules mare amb cèl·lules primàries. Aquestes darreres envelleixen i moren quan ja s'han dividit entre 40 i 60 vegades.

stats