SOCIETAT
Societat 08/05/2012

Detecten 1.000 empreses fictícies creades a Barcelona des de 2008 per defraudar la Seguretat Social

El subdelegat del Govern espanyol a Catalunya, Emilio Ablanedo, ha explicat que aquestes empreses afecten a uns 10.000 treballadors. "S'ha instal·lat en determinats sectors barcelonins la percepció que si no es paga a la Seguretat Social no passa res i volem acabar amb aquesta sensació d'impunitat, ha dit.

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl Govern espanyol ha detectat, des de 2008 a Barcelona, unes 1.000 empreses fictícies -que engloben uns 10.000 treballadors- per defraudar la Seguretat Social i l'Agència Tributària, segons ha explicat avui el subdelegat del Govern a Catalunya, Emilio Ablanedo, que ha detallat que, des del passat setembre, se n'han detectat 211.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Ablanedo ha destacat que és "un problema enorme", sobre tot a Barcelona, i que la problemàtica dura des de fa molts anys però s'ha incrementat en els últims temps. El subdelegat ha fet aquestes declaracions als periodistes durant una reunió a porta tancada entre totes les administracions que es poden veure afectades.

Entre els diferents supòsits de frau, Ablanedo destaca quatre: les empreses fictícies creades amb ànim de realitzar una activitat professional sense efctuar el pagament de la Seguretat Social; aquelles que busquen l'accés indegut a prestacions; les que es creen per realitzar insolvències fraudulentes -és a dir, empreses que es descapitalitzen per i deixen impagats-; i una última modalitat detectada els últims anys que consisteix en crear empreses fictícies per afavorir la immigració il·legal i adquirir fraudulentament la nacionalitat espanyola.

"S'ha instal·lat en determinats sectors barcelonins la percepció que si no es paga a la Seguretat Social no passa res i volem acabar amb aquesta sensació d'impunitat", ha dit.

Aquesta actuació s'emmarca en un pla més ampli, el Pla de lluita contra l'ocupació irregular i el frau en la Seguretat Social, aprovat el 27 d'abril pel Consell de Ministres.

A la reunió han assistit els responsables de les direccions provincials de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS), el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), la Inspecció de Treball i Seguretat Social, així com amb representants de la Fiscalia i de la Policia Nacional.

stats