SOCIETAT
Societat 11/04/2012

Detenen a Esplugues 13 Ñetas per la pallissa a dos menors que va acabar amb un d'ells greument ferit

Els Mossos acusen els detinguts d'associació il·lícita i de temptativa d'homicidi d'un noi de 16 anys que tot just acaba de sortir d'un coma induït. Nou d'ells són menors

Acn
3 min

Esplugues de LlobregatEls Mossos han detingut a Esplugues 13 Ñetas, tots d'origen llatinoamericà i nou dels quals menors, acusats de la pallissa que van rebre dos nois a prop de la plaça Mare de Déu del Pilar, al barri de Pubilla Cases de l'Hospitalet, el passat 28 de març a la tarda. La policia acusa els detinguts, dels quals 11 han estat internats, de temptativa d'homicidi. Una de les víctimes, Jordi Joel P., de 16 anys, va patir una meningitis arrel de les ferides al cap, va estar en coma induït fins fa pocs dies i ara es recupera a l'hospital de Bellvitge. També estan acusats d'associació il·lícita, un delicte pel qual van ser condemnats per primer cop a Catalunya vuit joves membres de bandes el juny passat.

Els Mossos han ressaltat que el cas d'aquesta pallissa del 28 de març no té cap relació amb la mort d'un altre menor, de 16 anys, el Divendres Sant passat a la tarda a la plaça de la Granota, al mateix barri i a tan sols pocs metres de la plaça on van actuar els Ñetas ara detinguts.

Els investigadors no treballen sobre la pista de cap acte de revenja i sostenen la hipòtesi que, malgrat que tot són incidents relacionats amb bandes al barri de Pubilla Cases de l'Hospitalet, es tracta d'agressions aïllades una de l'altra, segons han informat fonts del cos a l'ACN.

Els 13 Ñetas, de diverses nacionalitats llatinoamericanes, van ser detinguts al llarg de les darreres setmanes en diversos onades a Esplugues, al barri de Can Vidalet. Dels nou menors, set han ingressat en centres i els quatre majors d'edat han ingressat en presó preventiva. Cap d'aquests quatre detinguts majors d'edat arriba als 20 anys.

L'acusació d'associació il·lícita, una nova eina contra les bandes

La policia els acusa de lesions, temptativa d'homicidi i associació il·lícita. L'acusació d'associació il·lícita contra els integrants dels nous grups juvenils que esdevenen violents és un mecanisme força nou. Fins l'any passat, alguns agents del cos responsables del seguiment de les bandes dubtaven de la seva idoneïtat.

El juny passat, però, un jutge va condemnar per primer cop vuit nois per aquest delicte, així com per temptativa d'assassinat. Aquests nois estaven acusats d'haver apunyalat i ferit greument un noi a finals del 2009 a les portes d'un institut del barri de Sant Ildefons de Cornellà. La fiscalia va formular l'acusació d'associació il·lícita contra els membres d'una banda, en aquell cas la 'Mara 13', amb el suport d'un informe policial de la comissaria de Cornellà.

"El van colpejar sense cap motiu aparent", diu el pare de la víctima

Els 13 nois detinguts ara estan acusats d'haver apallissat el passat dimecres 28 de març dos nois al costat de la plaça Mare de Déu del Pilar, prop de l'estació de metro de Pubilla Cases i davant de l'Hospital General de l'Hospitalet. Un dels nois va aconseguir fugir, però l'altre va rebre forts cops al cap. "Van anar-hi i el van colpejar sense cap motiu", ha narrat a l'ACN el pare de la víctima.

En un primer moment va rebre punts i els metges de l'atenció primària no li van poder diagnosticar cap ferida més greu. El dissabte 31, però, el noi va començar a sentir forts marejos i a vomitar i va ser traslladat a l'hospital de Bellvitge.

Allà li van induir un coma per mirar de salvar-lo d'una meningitis causada per les ferides que va patir, segons ha narrat el seu pare. Finalment, el jove va poder sortir del coma el divendres o el dissabte passat i ara es recupera a l'hospital, ha afegit el seu progenitor.

El noi, Jordi Joel P., té 16 anys i és el primogènit d'una família vinguda de l'Equador que resideix des de fa 10 anys a Esplugues. És alumne de l'IES Rubió i Ors, a l'Hospitalet de Llobregat. Aquest institut i el proper de Torres i Bages, tots dos al barri de Can Serra, van ser els dos que els Mossos van assenyalar fa dos anys com a centres importants de captació de les bandes. Ja fa temps, però, que la tensió ha baixat molt als centres, on ara no s'identifica la presència dels grups juvenils violents.

stats