SUCCESsOS
Societat 03/06/2012

Detenen un matrimoni per cobrar la pensió d'un difunt durant tretze anys

Van estafar a l'Estat 137.000 euros falsificant la firma del difunt

Acn
2 min

Santa Coloma de CervellóEls Mossos d'Esquadra han detingut Maria Elena T. P. de 67 anys i José Patricio Avelino R. L. de 69 anys, veïns de Cervelló i de nacionalitat xilena, com a presumptes autors d'un delicte d'estafa per haver cobrat, durant tretze anys, la pensió d'un home que havia mort el 1998. D'aquesta forma, el matrimoni va estafar fins a 137.000 euros a la Seguretat Social. A banda del delicte d'estafa, a la dona li imputen també els delictes de falsedat documental i usurpació de l'estat civil ja que per cobrar va falsificar la signatura de la persona difunta. La detenció va tenir lloc el dia 25 de maig justament en el moment en què el matrimoni es disposava a cobrar la pensió, com cada mes, en una entitat bancària de Sant Feliu de Llobregat.

La investigació dels fets es va iniciar el passat mes d'abril a instància del Jutjat de Pau de Cervelló, quan la dona s'hi va presentar per sol·licitar una fe de vida d'un home nascut el 1916. L'actitud de la sol·licitant va fer despertar sospites al Jutjat de Pau i aquest va posar el cas en coneixent de la Policia Local de Cervelló, la qual va traspassar el cas als Mossos d'Esquadra després de fer unes primeres gestions.

Arran de la investigació es va constatar que l'home del qual es demanava la fe de vida havia mort el 1998 en un geriàtric de Vallirana que regentava la detinguda. La dona hauria aprofitat la seva situació professional per cometre irregularitats amb la documentació del difunt i poder cobrar així la seva pensió mensual de 748,36 euros al mes.

L'any 2008 el va empadronar en el seu domicili de Cervelló. Per cobrar la pensió, la dona es presentava a l'oficina bancària amb una autorització amb signatura falsa del difunt. Quan li demanaven la presència del titular dels comptes bancaris al·legava sempre que es tractava d'un home molt gran i que tenia problemes de mobilitat, motiu pel qual ella anava a cobrar a nom seu. Fins i tot, en alguns casos, va portar fins a les entitats bancàries on cobrava els diners un home d'avançada edat a qui va fer passar pel beneficiari de la pensió.

Tots dos detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

stats