Societat 27/03/2012

Detinguts tres proxenetes al Raval de Barcelona

Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra han fet les detencions en dos operatius diferents

Acn
3 min

BarcelonaAgents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra han detingut tres persones relacionades amb l'explotació sexual de persones al barri del Raval de Barcelona. Es tracta de tres proxenetes que han estat detinguts en dos operatius diferents, acusats d'haver explotat, amenaçat i coaccionat dones que exerceixen la prostitució als carrers d'aquest barri de la capital catalana.

En concret, i per separat, dues dones van explicar la seva situació a la policia, que va organitzar dos operatius que van permetre fer les detencions. L'Ajuntament emmarca aquestes detencions en la seva aposta per abordar la prostitució, actuant prioritàriament sobre les xarxes de tràfic de persones i d'explotació sexual.

La primera detenció va tenir lloc el passat 19 de març. Agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra van detenir una ciutadana d'origen centreamericà per coaccionar i amenaçar una altra dona, de la qual es quedava els diners que guanyava oferint serveis sexuals al carrer. La víctima, que treballa al barri del Raval, es va posar en contacte amb la policia per denunciar la seva situació d'explotació, malgrat que en un primer moment va acceptar pagar-li per por a represàlies.

Els agents van organitzar un operatiu de vigilància que els va permetre comprovar que la víctima rebia tot tipus d'amenaces. Finalment, van detenir la proxeneta i la van posar a disposició judicial. L'agressora té una prohibició d'apropament de 25 metres i comunicació amb la víctima a l'espera del dia del judici.

Les altres detencions van tenir lloc el passat 20 i 26 de març, després que agents de la Guàrdia Urbana detectessin una noia jove al carrer d'en Robador que exercia la prostitució a la via pública i que plorava intentant amagar-se per no ser vista. La noia, procedent de l'est d'Europa i que portava poques setmanes al país, els va explicar que havia vingut enganyada sota la promesa d'un altre tipus de feina amb contracte i que, un cop aquí, va ser obligada a exercir la prostitució al carrer mitjançant coaccions, amenaces i lesions.

Segons la versió de la jove, havia d'aconseguir un mínim de 200 euros cada dia abans de tornar a casa i, en cas de no aconseguir-los, rebia pallisses i vexacions de tot tipus. A més, va explicar que havien arribat a amenaçar la seva família al país d'origen. Agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra van iniciar un operatiu que va acabar amb la detenció de dues persones, una el 20 i l'altre el 26 de març, que actuaven com a proxenetes.

L'Ajuntament de Barcelona ha emmarcat aquesta operació dins de la seva aposta per abordar el fenomen de la prostitució a la ciutat, actuant de manera prioritària sobre les xarxes de tràfic de persones i d'explotació sexual.

Des del passat divendres, la víctima del segon operatiu rep atenció a través dels serveis i els recursos de l'Agència per a l'Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS). Aquest és un servei municipal que participa habitualment en aquest tipus d'intervencions per donar suport, assessorament i atenció a les dones que exerceixen la prostitució en situació de vulnerabilitat i a les víctimes d'explotació sexual.

De fet, el consistori vol afavorir que les persones que vulguin deixar la prostitució ho puguin fer a través dels programes i els recursos de suport i acompanyament de l'agència, que des d'aquest any disposa de més recursos per atendre les persones que exerceixen la prostitució.

A més, aquesta agència també posa a disposició de les víctimes d'explotació sexual representació legal i l'Ajuntament s'ha compromès a presentar-se com a acusació particular en els casos d'explotació sexual.

stats