SOCIETAT
Societat 14/03/2011

3/14: el Dia de Pi

La tradició anglosaxona escriu les dates començant pel mes i provoca coincidències ben curioses i homenatges divertits amb motius científics

Redacció
1 min
Pastís commemoratiu del Dia de Pi

BarcelonaEl 14 de març és una data assenyalada en els calendaris dels entusiastes matemàtics anglosaxons. El motiu: la manera de llegir el calendari, escrivint abans el mes que el dia, cosa que provoca una coincidència curiosa entre la data i les xifres que integren el número matemàtic pi (3/14). Si a Europa haguéssim de celebrar una data similar, seria el 22 de juliol, ja que 22 entre 7 (22/7, tal com ho escriuríem en una data) és la fracció més aproximada al resultat de pi.

Enguany, el físic del San Francisco Exploratorium, Larry Shaw, serà l'amfitrió d'una festa en què tindran lloc diverses activitats relacionades amb el número màgic de les circumferències. L'any 2004, per exemple, el científic Daniel Tammet va recitar els primers 22.500 decimals del número. A més, els estudiants i els docents realitzen pastissos amb motius matemàtics aprofitant la similar pronúncia del mot pastís (pie) i de pi.

stats