Societat 27/07/2012

Dia de calor, xafogor i cel brut

Aquest divendres les temperatures tornaran a tocar sostre, tot i que ja serà el darrer dia

Manel Cascante
2 min
Sortida del sol al Vallès Oriental / JORDI RODOREDA

BarcelonaAquest divendres encara ens tocarà suportar la calor arreu dels Països Catalans. Continuem sota la influència de la bombolla d'aire calent africana, que avui farà que tornem a enregistrar temperatures de rigorós estiu. En qualsevol cas, però, ja no superaran els valors que vam tenir ahir.

D'altra banda, els vents del sud que ens han fet arribar la bombolla d'aire càlid des del nord d'Àfrica també han arrossegat la pols del desert del Sàhara en suspensió. És per aquest motiu que des de dijous a primeres hores tenim aquest cel brut, enterbolit per la presència d'aquestes partícules minúscules. Tal com ja va passar en alguns indrets ahir a la tarda, avui podrien tornar a caure gotes de fang o, a tot estirar, algun xàfec curt en qualsevol indret del Litoral i de l'entorn de les Illes. Aquesta possibilitat es mantindrà fins al migdia. A partir d'aleshores el sol i l'ambient de platja tornaran a imposar-se amb ganes a tota la costa.

A banda d'aquests quatre núvols matinals, avui a última hora de la tarda haurem d'estar també pendents de la formació de tempestes cap a l'Aragó. A partir del vespre avançaran cap a Catalunya i l'interior de València i Castelló. Segurament acabarem aquest divendres amb llamps i trons a la Franja de Ponent, les muntanyes interiors del País Valencià, el Pirineu i Prepirineu i, fins i tot, en algunes comarques com el Segrià, la Terra Alta, la Noguera o el Pla d'Urgell. No seran tempestes generals, però si que de forma local podran ser intenses i anar acompanyades de calamarsa.

Demà ens llevarem ja amb cel clar a bona part del territori, tot i que, de nou, a partir del migdia proliferaran les tronades cap al Pirineu. També se'n formarà alguna, novament, a l'entorn dels ports de Tortosa i en alguns punts del Prelitoral català.

La bona notícia és que avui serà el darrer dia de calor forta. A partir de demà el mercuri començarà a desinflar-se, però no s'espera una gran refrescada, ja que l'ambient d'estiu es mantindrà de cara als propers dies. En qualsevol cas, però, la setmana vinent sembla que ens portarà una calor molt més suportable, tot i que també hi haurà núvols baixos intermitents al tram marítim.

stats