CASTELLS
Societat 25/06/2012

Diada castellera de Sant Joan de màxim nivell a Valls

Les dues jornades castelleres de Valls sumen cinc castells de nou pisos. Tarragona completa l'exitós cap de setmana gràcies al primer tres de nou carregat enguany per la Colla Jove.

Efren Garcia
3 min
El tres de nou amb folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, un dels quatre castells de nou que es van veure ahir a la plaça del Blat.

VALLSLes sensacions a la plaça del Blat de Valls es magnifiquen. Els tremolors dels castells esdevenen èpics, l'empenta és rauxa, i el seny, conservadorisme. Els sentiments es polaritzen en una ciutat que té el cor dividit per dues colles castelleres. Valls viu la festa intensament i, com a bressol d'aquesta cultura, les torres humanes en són una de les parts més importants.

El primer pols entre les dues colles vallenques es va decantar lleugerament a favor de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, però les bones sensacions generades en tots dos bàndols fan pensar que enguany els èxits han estat més ben repartits. La Colla Vella va aconseguit una diada neta: va descarregar el tres i el quatre de nou folrat i va rematar la jugada amb el quart cinc de vuit de la temporada. Tot i que els rumors anunciaven un cinc de nou dels rosats, la baixa d'última hora d'un dels membres del tronc va desaconsellar l'estrena del gamma extra.

Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls ressorgeix després de protagonitzar una temporada 2010 per a l'oblit. Dissabte, a la diada de completes, va exhibir un bon nivell amb el cinc de vuit per bandera, i diumenge va plantar cara fent l'aleta a dos castells de nou pisos. Si bé el quatre de nou amb folre de la Joves va acabar cedint després de l'aleta, el premi del tres de nou els ha de donar moral per seguir la reconstrucció d'una colla que havia quedat malferida. Els de la camisa roja no descarregaven el tres folrat des de la diada de Santa Úrsula del 2010, ja que l'any passat, tot i carregar-lo en tres ocasions, no van ser capaços de desbastir-lo sense fer llenya.

Deixant de banda l'accident de la Joves, el pilar de sis amb què la Colla Vella va tancar l'actuació va servir per desempatar l'actuació. Analitzant la situació de cada formació, però, els camins que segueixen són ben diferents. La progressió dels rosats els va portar a tancar un 2011 exitós i, sense aturar-se, ja pensen en l'atac al gamma extra. La Joves, per la seva banda, celebra cada gran construcció com si fos una victòria i suma cada setmana un nombre més alt de camises a plaça.

Grans completes, a l'antiga

El format nou d'actuació castellera, sense torns establerts per alçar castells, està revifant amb força. Dissabte els xiquets van protagonitzar la segona diada de completes a l'antiga. Les colles van plantar cinc castells de vuit i un de nou en una diada vistosa en què no es van abstenir de simultaniejar estructures: el tres de vuit de la Joves Xiquets de Valls i el cinc de la Vella es van coronar pràcticament a l'instant. La diada, a més, va servir per veure el primer gran espadat de la Vella. Un pilar que els rosats repetirien ahir, amb què assolirien els cent descarregats des de la reorganització el 1947. Un resultat que obre les portes a provar les estructures amb agulla en el moment en què la temporada comença a animar-se.

La implantació d'aquest format d'actuació segueix convencent les colles i fent més vistoses i àgils algunes diades castelleres. Al maig, els Castellers de Vilafranca van descarregar el primer set de vuit de la temporada gairebé en paral·lel al cinc de set dels Xicots i dissabte la Colla Vella va igualar la que fins ahir era la seva millor tripleta de la temporada en una actuació sense rondes ni torns.

Prolífica tarda castellera

Les diades de Sant Joan a Tarragona i a Vilassar de Mar van servir per valorar el nivell de les dues colles que es disputen, juntament amb la Joves de Valls, el quart lloc a la plaça de la Vila de Vilafranca a la diada de Sant Fèlix. Si bé l'intent de convertir la plaça de l'Ajuntament de Vilassar en plaça de nou no va reeixir, els Capgrossos van mostrar el seu potencial descarregant el dos folrat, i van tancar així una nova actuació amb tres castells de vuit pisos. La colla del Maresme va haver de desmuntar en dues ocasions el quatre de nou. La Jove tarragonina, per la seva banda, va carregar el primer castell de nou de l'any i va descarregar el primer cinc de vuit, mentre que els Xiquets de Tarragona van aconseguir l'objectiu de folrar el dos. Les dues colles grans tarragonines van igualar el millor registre viscut per Sant Joan, que datava del 1999.

També en actuació vespertina, la Colla Jove Xiquets de Vilafranca va aconseguir a Torredembarra el primer cinc de set de la seva història i va entrar així a la gamma alta dels castells de set.

stats