ENTREVISTA
Societat 17/03/2016

Dídac Ramírez: “El màster d’homeopatia era un error”

Després de vuit anys al capdavant de la Universitat de Barcelona, al setembre deixarà de ser-ne el rector. Durant aquest temps, ha viscut la implantació i les protestes del pla de Bolonya, ha hagut de lluitar amb les retallades i s’ha trobat amb el rebuig frontal dels alumnes al futur model 3+2

Núria Martínez
4 min
Dídac Ramírez: “El màster d’homeopatia 
 Era un error”

BarcelonaDesprés de vuit anys al capdavant de la Universitat de Barcelona (UB), aquest setembre Dídac Ramírez deixarà de ser-ne el rector. Durant aquest temps, ha viscut la implantació -i les protestes- del pla de Bolonya, ha hagut de lluitar amb les retallades i s’ha trobat amb el rebuig frontal dels alumnes al futur model 3+2. Com una de les últimes grans accions del mandat, vol renovar els estatuts del centre.

Bolonya ja fa anys que s’està implantant. Com ho valora avui?

En realitat, Bolonya deia poques coses. Bàsicament, crear una estructura d’estudis comuna perquè els estudiants poguessin moure’s entre països d’Europa. Però aquí es va agafar com si s’hagués de canviar la manera d’ensenyar. Amb el temps les coses s’han normalitzat.

Ara la lluita dels estudiants se centra en el 3+2. Tres anys de grau i dos de màster. És un bon model?

D’entrada, un matís. Crec que no l’hem d’anomenar 3+2. També pot ser 3+1+1. Per a mi s’hauria d’anomenar flexibilitat. I jo estic a favor de la flexibilitat.

Hi està a favor, llavors.

No. Estic a favor del 3+1+1, del 3+2, o del 4+1, com vulgui dir-se. La pregunta no té un sí o un no. Si dic que hi estic a favor, vol dir que no estic a favor dels altres sistemes?

¿S’encariran els estudis i afectarà les butxaques dels estudiants?

Categòricament, no ha d’afectar-les.

Com totes les universitats catalanes, la UB va patir les retallades. Com es va veure afectat el centre?

Ens han fet mal. Ens va agafar en un moment en què estàvem en expansió i, de cop i volta, vam passar a la contracció. Vam tocar os. Per exemple, hem passat de neteja diària a fer-ho amb menys freqüència. Els degans se’ns van queixar que en algun centre hi havia poca neteja, però d’algun lloc havíem d’estalviar.

I un estudiant de la UB, com les va notar en el seu dia a dia?

La crisi l’ha notat en el fet que li han apujat el preu de la matrícula. I les retallades, perquè potser haurà passat més fred en algunes aules del que hauria passat abans. També pel que fa al servei de les biblioteques, que es va haver de reduir.

Les ha notat amb la docència?

També. Hem hagut d’acudir a la contractació de professorat no permanent. I això, malgrat l’esforç del professorat, deu haver tingut un impacte amb el que ha rebut l’estudiant. Per exemple, perquè les classes hagin sigut amb més alumnes.

Una de les polèmiques de les últimes setmanes ha sigut la supressió del màster d’homeopatia. Per què s’ha pres aquesta decisió?

Parlant metafòricament: l'aigua, abans de bullir i vessar fa bombolles. És un procés. Doncs en aquest cas, va ser el mateix. Des de fa temps, nosaltres rebíem queixes sobre perquè la UB permetia que es fes un màster d'homeopatia. Tot això s'estava coent i quan va arribar una campanya en contra del màster, ens va fer plantejar seriosament què n'havíem de fer.

Parla de la campanya de Change.org.

Sí, és una queixa més, però va ser l'alerta final. I davant d'això has de reaccionar. Nosaltres no vam dir d'entrada 'no' a l'homeopatia, sinó que ens vam informar. Jo no tinc cap prejudici contra l'homeopatia, fins i tot puc dir que gent de la meva família en consumeix i, segurament, jo en alguna ocasió, també. Ara bé, quan veus que està afectant el nom de la universitat, has de fer alguna cosa. Llavors vam consultar els que en saben, a la facultat de medicina, i ens va dir el que ens va dir.

Però aquest màster feia molts anys que es feia...No s'ho havien plantejat abans?

Sí, clar. Però és un degoteig.

El ministeri hi va tenir alguna cosa a veure?

No. No hi ha hagut cap pressió per part de ningú. Cap ni una. Hi havia dues opcions: amb tota la informació que teníem podíem seguir igual per no aixecar polseguera o actuar com crèiem que havíem d'actuar. Amb sentit de la responsabilitat. I com que crèiem que això afectava la UB, vam decidir actuar. No estem atacant ningú. El debat sobre l'homeopatia no l'hem creat nosaltres.

Era un error el màster?

Sí.

Insisteixo, llavors per què no el vau treure abans?

És com un divorci. Les coses passen quan passen. Com en una amistat o en una relació.

I què passa ara amb l'estudiant d'homeopatia?

Nosaltres no qüestionem el contingut del màster. L'única cosa que diem és que el lloc no és la UB. La universitat demana base científica amb algunes disciplines. Però a l'estudiant li diria que li servirà igualment.

Però entendria que algú se sentís decebut?

Entendria que algú digués: perquè no ho dèieu abans? Però també crec que aquesta persona hauria d'entendre les raons que dic. Aquest màster no oferia una capacitació professional.

Els estudiants han llençat els diners?

No.

El màster tacava la imatge de la UB?

S'havia demostrat, amb prou evidència, que no li feia bé a la universitat.

Per tant, tacava la imatge la UB.

Podia tacar la imatge.

La UB tindrà estudis de medicina tradicional xinesa. A algú li pot semblar estrany, després del cas de l’homeopatia.

La medicina xinesa és una pràctica mil·lenària. I la Generalitat i la UPF també estan interessats a fer que això tiri endavant. A més, es tracta d’una titulació oficial, cosa que no passava amb el màster d’homeopatia. Ara bé, trobo de mal gust que hi hagi gent documentada que defensi una cosa per atacar l’altra.

stats