SOCIETAT
Societat 16/05/2013

Dincat alerta que la llei de la dependència està ''amenaçada de desaparèixer'' pels incompliments de l'administració

Les entitats reclamen que es restableixin les aportacions econòmiques per no traspassar ''una línia vermella''

Acn
2 min
Les entitats que formen Dincat reclamen el compromís de l'administració per no empitjorar el retrocés que han patit els darrers anys amb les retallades.

BarcelonaDincat ha denunciat que les retallades en polítiques socials han provocat que les persones amb discapacitat intel·lectual visquin un retrocés de 30 anys, sobretot, en l'accés a la feina i l'atenció a les persones.

Des del col·lectiu, amb unes 300 entitats, s'alerta que si l'Estat no compleix les condicions econòmiques i no s'injecta pressupost a la llei de la dependència, aquesta llei està ''amenaçada'' de desaparèixer.

Per això, reclamen el compromís de l'administració amb aquest text, però també a l'hora de retornar el deute pendent a les associacions i facilitar-los l'accés al crèdit per part de les entitats financeres. En aquest sentit, Dincat lamenta que la Generalitat ja no és un bon aval pels bancs.

El vicepresident segon de Dincat, Francesc Pérez, ha denunciat que la retallada d'enguany de 1.108 milions d'euros afegida a la retallada de 600 milions d'euros de l'any passat, han suposat la pèrdua anual de 6.000 milions d'euros, i per això considera que la sitaució és ''greu i d'emergència''.

Pérez ha recalcat que en un estudi del 2009, Dincat va calcular que el sobrecost per a les famílies de les persones amb discapacitat era de 19.000 euros i que, actualment, una persona amb un grau de dependència màxim en rep 5.000, per tant, 17.000 euros de diferència.

Per aquest motiu, Pérez ha criticat l'incompliment per part del govern espanyol d'aquesta llei i de la seva aportació econòmica i ha recriminat que amb un ''diagnòstic ràpid'' es podria deduir que la llei està ''amenaçada de desaparèixer''. En aquest sentit, Pérez considera que això suposaria traspassar una ''línia vermella'', ja que deixaria el futur dels discapacitats en mans de la voluntat de familiars, amics i veïns.

El grup Dincat xifra en gairebé 53 milions d'euros la retallada que ha experimentat el sector, i lamenta que els pressupostos no aprovats generin encara més incertesa entre les entitats que es dediquen a l'atenció de les persones. Per això lamenten el deute que ha contret la Generalitat de Catalunya, i tal com ha explicat la presidenta del grup, Rosa Cadenas, ha obligat les entitats a buscar solucions entre els treballadors, els socis i els familiars dels usuaris per ''fer de banc'' i compensar que no els arriben els diners.

Cadenas, però, ha denunciat també altres deutes ''no reconeguts'' que han dificultat la negociació de crèdits amb entitats financeres, i per això ha fet una crida a ''desbloquejar'' el crèdit perquè el finançament de les entitats es pugui garantir. Lola de la Fuente, vicepresidenta del Grup, ha explicat que s'està començant a treballar amb un nou producte ''universal'' per a aquestes entitats, però ha explicat que ''el problema'' és que el deute és amb la Generalitat, i els bancs i les entitats financeres'' no ho reconeixen com a ''aval'' i, per tant, se senten ''ofegats''.

Els centres de Treball són un dels sectors que més han vist retallades les aportacions públiques i, per això, el secretari del Consell Dincat, Francesc Dura, ha lamentat que haver de continuar reivindicant el ''dret al treball''. Considera que si una persona discapacitada perd la feina ''perd més que uns ingressos, perquè perd relacions'', i per tant, demana tots els esforços possibles per sortir endavant, tot reivindicant els CET com una eina imprescindible.

stats