DEUTES DELS ENS LOCALS
Societat 04/03/2012

L'alcalde de Moià amenaça de dimitir si és multat pels deutes del consistori i Ortega li promet ajuda

Una sentència obliga l'alcalde a pagar de la seva butxaca 1.500 € cada 20 dies per un impagament de 450.000 € del consistori anterior

Ara/acn
2 min
La vicepresidenta del Govern i el conseller de Benestar i Familia, durant l'ofrena al monument de Blas Infante

BarcelonaL'Ajuntament de Moià va saltar a les primeres pàgines dels diaris a finals de juliol, quan es va declarar en fallida a causa dels deutes heretats de l'anterior govern local, equivalents al 400% del pressupost local. Aquests problemes poden passar a ser personals per a l'alcalde, Dionís Guiteras, i el regidor d'Hisenda, Ramon Crespiera, després que el Grup Mas, que va urbanitzar el Castell de Clarà entre el 2006 i el 2007, sol·licités l'execució de la sentència del 2010 que condemnava el consistori a pagar en un mes el deute que tenia contret, per valor de 450.000 euros, i que encara no s'ha abonat, segons informa Manresainfo. L'Ajuntament de Moià va rebre al desembre un préstec ICO per pagar proveïdors i, per això, Grup Mas reclama ara que aquells diners havien de servir per eixugar el seu deute i per això ha demanat l'execució imminent de la sentència, que comportaria incrementar fins al 10% els interessos sobre l'import total i que Guiteras i Crespiera siguin multats amb 150 € que es convertirien en 1.000 € en 20 dies i en multes de 1.500 € cada 20 dies fins que no s'eixugués el deute.

L'alcalde de Moià denuncia que el préstec de l'ICO era de poc més de 100.000 € i per eixugar deutes sencers, cosa que no era possible en el cas del Grup Mas, a qui ja se li devien prop de 550.000 €. Guiteras no està disposat a veure's afectat personalment per un deute d'un equip de govern anterior i ha amenaçat amb la seva dimissió i la de tots els regidors si no rep ajudes de Governació per fer-hi front. "Ja està bé de copets a l'espatlla dient-nos que està molt bé el pla de viabilitat que el Govern ha presentat per eixugar el dèficit de Moià", denuncia al portal digital, i explica que està intentant accelerar la concessió d'un préstec de l'executiu que ja estava parlat però "cal signar i tirar endavant". "És molt fort que la mala gestió dels anteriors governs municipals les haguem de cobrir regidors actuals fins amb el nostre patrimoni", conclou l'alcalde.

Una resposta immediata concreta i una altre de global per a situacions similars

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha respost avui prometent a l'Ajuntament els recursos necessaris per solucionar els seus problemes de deute. Ortega ha assegurat que no entén les declaracions de l'alcalde perquè, segons ha dit, el passat divendres ja li van fer saber que l'executiu català resoldrà la multa que han de pagar. La vicepresidenta ha avançat que el Govern està enllestint una resposta global als problemes financers d'alguns consistoris catalans. A més, ha recordat que la llei de governs locals i la llei d'hisendes locals suposaran una solució a mitjà i llarg termini.

La vicepresidenta ha dit també que intentaran traslladar al govern espanyol la preocupació de les entitats municipals catalanes per la situació financera de molts consistoris. Ortega ha dit que és clau resoldre-la, sobretot perquè una gran part del deute és amb pimes, que són el gruix del teixit econòmic català.

stats