SOCIETAT
Societat 12/04/2012

Diverses entitats socials demanen la prohibició total de l'ús de pilotes de goma

Les agrupacions entenen que la recent mort del jove bilbaí ha demostrat que les pilotes de goma són "armes letals" i reclamen al conseller Felip Puig que busqui alternatives "menys indiscriminades"

Efe
2 min

BarcelonaDiverses entitats de defensa dels drets civils a Catalunya han exigit avui la prohibició total de l'ús de pilotes de goma per part dels cossos policials perquè entenen que la recent mort d'un jove bilbaí que va rebre un cop de pilota de l'Ertzaintza ha demostrat que són "armes letals".

El conseller basc d'Interior, Rodolfo Ares, ha anunciat avui que les patrulles de seguretat ciutadana de l'Ertzaintza no usaran escopetes de pilotes a partir de l'1 de gener de 2013, encara que sí que seguiran fent-ho les unitats de brigada mòbil en "ocasions excepcionals".

En declaracions a Efe, el portaveu de l'associació Stop Bales de Goma, Nicola Tanno, ha assenyalat que l'anunci d'Ares es queda curt, perquè el que reclamen des de fa anys és que es prohibeixi definitivament l'ús de les pilotes de goma.

Ares ha anunciat que a partir de l'1 de gener de 2013 totes les unitats de seguretat ciutadana tindran prohibida la utilització d'escopetes llançadores de pilotes i que, durant el que queda d'aquest any, tindran restringit i limitat el seu ús.

El portaveu de Stop Bales de Goma ha recordat que a Catalunya ja fa anys que exigeixen que els Mossos d'Esquadra deixin de disparar pilotes de goma, ja que són una arma "perillosa", com ho demostra el fet que hi ha hagut diversos ferits greus que han perdut un ull o han patit lesions a la melsa en rebre un cop de pilota.

Davant aquesta situació, Tanno ha reclamat al conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, que assumeixi que les pilotes de goma són "armes letals" i que a més no solucionen els problemes d'ordre públic. "No volem que a Catalunya hi hagi d'haver una víctima mortal. Ara és el moment de prohibir les pilotes de goma", ha remarcat Tanno.

En la mateixa línia, l'advocat Jaume Asens, membre de la comissió de drets humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona, ha assenyalat que les pilotes de goma són armes que "carrega el diable" i són "indiscriminades", ja que una vegada disparades la seva trajectòria és incontrolable.

Asens ha apuntat que la decisió adoptada pel govern basc "va pel bon camí, però no és suficient" i ha recordat que en països com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda i Gran Bretanya les pilotes de goma ja han sigut prohibides i substituïdes per mitjans menys contundents i indiscriminats.

També ha defensat que es prohibeixi definitivament l'ús de pilotes de goma Iñaki Rivera, portaveu de l'Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans de la Universitat de Barcelona i de la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i la Denúncia de la Tortura. En declaracions a Efe, Rivera ha exigit al govern català que modifiqui el seu actual model de control de l'ordre públic per prohibir l'ús de les pilotes de goma.

Per altra banda, fonts de la conselleria d'Interior han assenyalat que, després dels incidents del 15 de juny davant del Parlament, l'equip de Felip Puig ha obert una reflexió interna sobre com abordar els problemes d'ordre públic, des del punt de vista legislatiu, social i policial, i que, des del prisma policial, s'analitzen nous mètodes i estratègies.

De fet, els Mossos d'Esquadra van utilitzar per primera vegada a la seva història gasos lacrimògens en els incidents ocorreguts al centre de Barcelona durant la jornada de vaga general del passat 29 de març.

stats