SOCIETAT
Societat 19/04/2012

Professionals de la sanitat demanen la retirada de l'euro per recepta

Metges de Catalunya i el Col·legi d'Infermeres troben "injust" que els catalans hagin de pagar un "sobrecost addicional". El Col·legi de Farmacèutics demana que s'aclareixi com es compatibilitzarà amb el nou sistema anunciat pel govern espanyol

Arnau Nadeu
2 min

BarcelonaAlguns dels col·lectius professionals de l'àmbit sanitari català ja s'han posicionat en contra de l'anunci del Govern de mantenir l'euro per recepta malgrat les mesures de copagament imposades pel govern espanyol. El sindicat Metges de Catalunya considera "injust" que els catalans paguin un "sobrecost addicional" per culpa de la "precipitació" del Govern, el qual "no va esperar a conèixer les mesures que plantejaria el Ministeri de Sanitat". En aquesta línia, el Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Barcelona (COIB) ha afirmat que el tiquet moderador és un "doble càstig" per als catalans en aquest nou marc legislatiu. Per altra banda, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha destacat que entre el col·lectiu de farmacèutics regna "la confusió" i ha desitjat que s'aclareixi com es compatibilitzarà el nou sistema de copagament amb l'euro per recepta.

El vicepresident de Metges de Catalunya, Francesc Duch, ha exigit al Govern que suprimeixi l'euro per recepta després de l'anunci del govern espanyol d'augmentar el copagament dels medicaments. A més, Duch ha assegurat que la proposta de la ministra Ana Mato és "més justa socialment" que el tiquet moderador a falta "d'analitzar amb lupa la lletra petita". Tot i això, el vicepresident ha advertit que aquest paquet de mesures "no resoldrà els problemes d'infrafinançament crònic que arrossega el sistema sanitari públic des de fa anys".

La posició del sindicat és similar a la del COIB. Segons les infermeres, "a Catalunya ja fa dos anys que s'estan prenent mesures de redistribució, reforma i modernització" i ara no es poden "imposar mesures sobre mesures". És per això que aquest col·lectiu també demana al conseller de Salut, Boi Ruiz, que retiri el cobrament d'un euro per recepta. No obstant això, el COIB també està en contra del copagament farmacèutic anunciat pel govern espanyol, ja que tem que la mesura pugui agreujar la fragilitat de les persones que pateixen malalties cròniques i reclama que aquest col·lectiu vulnerable pugui accedir als medicaments sense cap cost.

Per altra banda, el vicepresident del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Francesc Pla, s'ha mostrat "confús" en relació amb l'aplicació de les noves mesures estatals i ha afirmat que "els ciutadans ens mereixem una mica més de claredat davant d'unes mesures que són duríssimes". A més, com ja va fer quan el Govern de la Generalitat va anunciar l'euro per recepta, Pla ha advertit que és "impossible" que es pugui posar en marxa el nou sistema de copagament farmacèutic anunciat pel govern espanyol en el termini de dos mesos.

stats