SALUT I REPRODUCCIÓ
Societat 12/02/2012

Doctor, Torni'm a fer fèrtil

Trinitat Gilbert
2 min

El perfil de l'home que demana la reversió de la vasectomia, l'anomenada vasostomia, està molt definit. "Un home que es va fer la cirurgia anticonceptiva quan tenia entre 30 i 40 anys perquè no volia tenir més fills". Al cap dels anys, "ha conegut una nova parella, molt jove, amb qui ha decidit tenir-ne de nou", explica el director del servei d'andrologia de la Fundació Puigvert, Eduard Ruiz Castañer.

De fet, la parella nova acostuma a acompanyar l'home en la visita a l'andròleg i també s'està a la sala d'espera durant l'operació de la reversió, afegeix el metge andròleg Josep Maria Pomerol, director de l'Institut d'Andrologia i Medicina Sexual Iandroms.

Els mateixos especialistes asseguren que el perfil sempre ha estat el mateix des del 1984 -quan es va legalitzar l'operació anticonceptiva- fins ara. "L'única diferència és que ara les demandes de la reversió de la vasectomia estan arribant a un 5% perquè també hi ha moltes més separacions, mentre que anys enrere se situaven en un 3%", diu Eduard Ruiz Castañer. Amb dades de casos concrets, el metge Ruiz Castañer parla de 20 operacions de vasostomia a l'any, mentre que de vasectomia n'hi hauria unes 500 a l'any. Ara bé, les dues cirurgies no tenen res a veure.

La vasectomiaés una operació senzilla, que consisteix a seccionar un tros (un terç de diàmetre) del conducte deferent, que és per on passen els espermatozoides procedents dels testicles per arribar a la uretra. D'aquesta manera, els espermatozoides no hi arriben. En 10 o 20 minuts, amb anestèsia local i sense necessitat de quedar-se ingressat a l'hospital, el pacient té feta l'operació. En canvi, la vasostomia, la reversió, és una cirurgia més complexa i difícil, que acostuma a necessitar la tècnica de la microcirurgia, i que requereix entre una hora i mitja i dues hores. "La vasostomia consisteix a unir el conducte que va del testicle fins a la uretra. Si la primera operació va seccionar a prop de la uretra, la reversió tindrà més possibilitats d'èxit", subratlla el metge andròleg Josep Maria Pomerol.

Criteris per fer l'operació

Per tot plegat, els metges sempre demanen als pacients amb intenció de fer-se la vasectomia si donen la família per tancada. De fet, hi ha uns criteris d'inclusió i d'exclusió a l'hora de tirar endavant la primera cirurgia anticonceptiva. Per exemple, si té 2 fills, es considera internacionalment que té la fertilitat consumada. Si en té un però el fill té una malaltia de transmissió genètica, l'operació anticonceptiva també es tiraria endavant. En canvi, "si no té fills, no l'aconsellem mai, perquè sabem que les possibilitats de penediment són més grans", diu Ferran Garcia, cap d'andrologia de l'Institut Marquès.

De fet, alguna vegada el metge Josep Maria Pomerol s'ha trobat el cas d'un pacient que li ha demanat la vasectomia, però abans ha volgut congelar espermatozoides. "Aquest cas reflecteix que no té clara l'operació, i llavors insisteixo molt perquè no la tiri endavant".

És més, els especialistes asseguren que coneixen la psique masculina, i saben que pot quedar afectada després d'una operació anticonceptiva, perquè es poden obsessionar amb la idea que ja no poden deixar cap dona embarassada. Per això, abans de tirar-la endavant, els fan reflexionar tant com poden.

stats