Societat 29/04/2011

"Donar el ronyó és una de les coses que més l'han motivat a la vida"

Esperançat Guirado confia que la notícia del primer donant altruista animi més gent a donar el ronyó. Fins ara, 35 persones s'han inscrit com a possibles donants.

Lara Bonilla
1 min

Quina importància té aquesta cadena de trasplantaments?

És el primer donant altruista o bon samarità que tenim al país i que dóna un ronyó a la societat sense saber qui el rebrà, i és la primera cadena de trasplantaments.

Qui és el bon samarità que inicia la cadena?

És germà d'un orde religiós, viu a Barcelona i té al voltant de 60 anys. Es dedica a l'altruisme i a les missions.

Li va explicar per què ho feia?

Ell sabia que a l'estranger es feia i volia rematar la seva trajectòria altruista fent la donació. Li surt de dins, és molt feliç i diu que aquesta donació és una de les coses que més l'han motivat a la vida.

S'obre una nova via per als trasplantaments?

Sí, i és una via molt interessant que esperem continuar. Espanya és el tercer país d'Europa que ho fa després de Gran Bretanya i Holanda. Els EUA en són els líders mundials. Un país com Holanda, que té nou milions d'habitants, fa 35 trasplantaments a l'any de donants altruistes. Podem aspirar a fer-ne més i estic segur que ara, amb aquesta notícia, s'incrementarà el nombre de donants.

Quantes persones hi ha ara mateix inscrites al registre de donants?

S'hi han inscrit 35 persones però ja se n'han desestimat la meitat perquè has d'estar molt bé de salut per poder ser donant. L'estudi és molt exhaustiu.

Quins requisits hi ha?

Si la persona és obesa, té hipertensió, diabetis, antecedents de càncer o malalties víriques és descartada. Ha d'estar sana físicament, però també mentalment.

stats