METEOROLOGIA
Societat 22/08/2012

Dormir a 25 graus

Miquel Bernis
2 min
La tercera onada de calor està sent la més llarga de totes i ha portat l'Ajuntament de Barcelona a activar l'alerta.

METEORÒLEGMés enllà de cops de calor i els riscos que comporta el sol fort i els 40 graus de la tarda, l'onada de calor també està complicant molt dormir a les nits. És un fenomen relativament habitual a la costa, però les nits tropicals, les que el termòmetre no baixa dels 20 graus, no són tan freqüents a l'interior. La nit de diumenge a dilluns, més de cent de les 160 estacions del Meteocat van tenir temperatures de més de 20 graus durant tota la nit. La nit de dilluns a dimarts en van ser la meitat. Destaquen algunes dades espectaculars com la mínima de 27,7 graus de Margalef, al Priorat, la de 25,7 a Vinebre, a la Ribera d'Ebre, o la de 26 de l'Observatori Fabra de Barcelona, que podria ser perfectament una màxima d'un dia relativament normal d'estiu.

La nit de diumenge a dilluns el termòmetre no va baixar dels 27 graus en tota la nit a l'aeroport del Prat, i al centre de Barcelona la mínima es va quedar en 26,8. En capitals interiors com Cervera, Lleida o Tàrrega el termòmetre no va baixar dels 23 graus en tota la nit, i fins i tot en alguna capital del Pirineu com Sort s'ha estat ben a prop de la nit tropical (19,7). Tot això acompanyat d'humitats altes que han arribat a apujar la temperatura de sensació 4 o 5 graus més del que marcava el termòmetre. Més enllà de l'aire càlid que ens està afectant aquests dies, els núvols que han fet acte de presència en alguns d'aquests indrets també han servit per fer de tap i evitar que a la nit marxés la calor acumulada durant el dia.

Lentament, les temperatures tendiran a normalitzar-se durant els dos pròxims dies. Fins divendres encara costarà dormir a la nit, sobretot a les comarques més pròximes al mar, però a partir de dissabte s'acabarà aquesta situació de temperatures molt incòmodes, tant de dia com de nit. Els mapes del temps fan pensar que una tongada de tempestes a última hora escenificarà el canvi de temps i posarà fi a aquest llarg període de calor forta. Enmig de rècords de calor de tot tipus, ahir se'n va produir un de força curiós: es va mesurar la temperatura del mar més alta dels últims 40 anys.

Va passar a l'Estartit, on des del 1970 cada setmana religiosament l'observador Josep Pascual mesura la temperatura del mar a una milla de la costa. Ahir, a mig metre de profunditat el termòmetre va marcar 26,1 graus, un rècord absolut que supera l'anterior de 26,0 de l'agost de l'any 1994. Segons Josep Pascual, el rècord es deu a una cadena de factors: hi ajuda el fet que aquest agost estigui sent molt càlid i amb moltes hores de sol.

També el poc vent dels últims dies ha afavorit que l'aigua càlida s'hagi concentrat a la superfície, i ho prova el fet que a més profunditat l'aigua està més freda del normal. Finalment, un corrent d'aigües de sud-oest podria haver portat aigua superficial més càlida del sud durant els últims dies, unes aigües que podrien haver estat 100 quilòmetres més al sud fa ben poc.

stats