Societat 04/07/2012

Dos guàrdies civils seran jutjats per tracte "vexatori" a un jove que va negar-se a parlar en castellà

El veí de Pau és demandant i demandat a la vegada, ja que els guàrdies també l'han denunciat per resistència a l'autoritat

Acn
2 min
El veí de Pau, Simó Colls (dreta) i el seu advocat, a la sortida dels Jutjats de Figueres després de saber que el judici s'havia suspès / ACN

BarcelonaDos agents de la Guàrdia Civil seran jutjats el pròxim 3 d'octubre a Figueres per tracte "vexatori" i per haver vulnerat els drets lingüístics d'un pagès de Pau (Alt Empordà) que es va negar a parlar en castellà durant un control a Vilajuïga. Durant aquesta vista, el pagès Simó Colls compareixerà com a demandant i com a demandat, ja que els agents l'han denunciat a ell per desobediència i resistència a l'autoritat.

Aquest dimecres al matí s'havia de celebrar el judici contra Simó Colls, però la jutge l'ha suspès perquè la denúncia que el pagès havia presentat ha sigut arxivada. L'advocat del veí de Pau ha presentat un recurs que s'ha acabat acceptant. El lletrat ha explicat que la jutge ha aglutinat les dues denúncies i escoltarà les dues parts en un mateix judici. L'advocat ha destacat el fet que el fiscal s'hagi adherit al recurs presentat, ja que podria haver vist un possible delicte en l'"empenta" que va rebre el seu client.

Abans d'entrar als jutjats, Simó Colls ha explicat als mitjans la seva versió. Els fets van passar el 30 de maig d'aquest any, quan el veí de Pau conduïa el seu cotxe particular i una parella de la Guàrdia Civil va aturar-lo en un control rutinari d'armes i drogues. Mentre l'escorcollaven, els guàrdies civils van adreçar-se a Colls en castellà, però ell va contestar-los en català: "A partir d'aquí, van perdre el món de vista i es van oblidar de les armes i les drogues", ha dit. Colls ha explicat que "em volien convèncer amb amenaces que parlés en castellà però jo vaig parlar normal i corrent".

El veí de Pau va ser denunciat pels agents per desobediència i resistència a l'autoritat, ja que els guàrdies, que no han volgut fer declaracions a l'entrada dels jutjats, asseguren que els va insultar.

Per la seva banda, Colls va presentar una denúncia als agents per haver rebut un tracte "vexatori" i "degradant" i per haver vulnerat els seus drets lingüístics, segons ha explicat el seu advocat.

Quan es va fer públic aquest cas, la Plataforma per la Llengua va oferir assessorament legal a Simó Colls i també ho va denunciar a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat. Membres de la plataforma i representants de la CUP s'han concentrat davant els jutjats per donar suport a Simó Colls.

stats