TRIBUNALS
Societat 30/05/2012

Dos imputats per la gestió de Sant Pau

Un jutge ha imputat l'expresident i l'administrador de la fundació de l'Hospital Sant Pau. Podrien haver comès delictes contra els drets dels treballadors, malversació de fons públics i apropiació indeguda.

Laura Díaz-roig
2 min
Dos imputats per  la gestió de Sant Pau

BARCELONA.Primer pas judicial per aclarir la mala gestió de la fundació de l'Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu de Barcelona. El titular del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona, en una interlocutòria feta pública ahir, cita a declarar avui com a imputats el fins fa poc president del patronat de la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l'hospital, Albert Folia, i l'administrador de torn de la Generalitat a la institució, que en aquests moments és Josep Lluís Alay. Així, avui hauran de donar explicacions davant el jutge sobre suposades irregularitats en la gestió de l'entitat, després que, en els últims mesos, hagin arribat diverses denúncies al jutjat barceloní.

Contractes irregulars

En la seva interlocutòria, el jutge fa referència a la primera de les denúncies, una querella interposada a títol personal per la delegada al Sant Pau del sindicat Metges de Catalunya, que avui també declararà.

Segons el jutge, a partir dels fets narrats en aquesta denúncia, s'observen indicis de possibles contractes irregulars, com treballs ficticis i pagaments a patrons que podrien ser constitutius de delictes de malversació i apropiació indeguda. També destaquen en la interlocutòria moviments de fons i de personal entre les dues fundacions que podrien ser constitutius d'un delicte contra els drets dels treballadors.

L'Associació Professional d'Infermeria de l'hospital també va interposar una denúncia per suposats delictes d'apropiació indeguda i malversació davant el mateix jutjat, que el 22 de maig va ser admesa pel jutge. Finalment, al març el comitè d'empresa també va denunciar irregularitats davant de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

Precisament, la setmana passada Folia va ser rellevat del càrrec com a president del patronat -lloc que ara ocupa l'exconseller Xavier Pomés- i va ser designat representant de la Generalitat a la Fundació Recerca del centre.

Dèficit de 18 milions

A mitjans de març la Generalitat va destituir el gerent de l'hospital, Jordi Varela, i va intervenir els comptes del centre després de constatar el "desequilibri financer" de l'entitat. L'exercici del 2011 es va tancar amb un dèficit de 18 milions d'euros, però el dèficit acumulat podria superar els 24 milions.

La comissió de control que gestiona la intervenció de comptes està integrada per tres membres del departament de Salut i tres d'Economia i ara supervisa els números de la fundació i elabora un informe de les causes del dèficit.

Entre les partides que s'havien d'ajustar, hi havia la destinada a consultoria i assessoria -xifrada en uns 800.000 euros-, les retribucions de directius i la despesa farmacèutica.

En aquell moment, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va dir que es tractava d'un cas "puntual" i que la intervenció no significava que hi hagués res de "problemàtic" a l'entitat.

Va ser la primera intervenció d'un hospital des que al mes de juliol es va aprovar la llei de mesures fiscals i financeres que inclou aquests mecanismes.

stats