06/08/2011

Dotze aplicacions per fer millors fotografies amb el mòbil

3 min
Dotze aplicacions per fer millors fotografies amb el mòbil

Més de 4.500 milions de persones disposen de telèfon mòbil al món, i la pràctica totalitat inclouen una càmera fotogràfica. Qualsevol dels grans fabricants de mòbils ven cada any més càmeres que el conjunt de tots els fabricants de càmeres autònomes. I els consumidors les fem servir amb gran intensitat: des del mes passat, el dispositiu més popular entre els usuaris per publicar imatges al servei Flickr ja no és una càmera, sinó un smartphone : l'iPhone 4 d'Apple, que ha superat l'anterior líder, la Nikon D90.

De fet, la categoria de telèfons amb càmera de Flickr és dominada pels mòbils d'Apple: les tres primeres posicions estan ocupades pels tres models que la marca ha tret fins ara (el quart mòbil més popular és l'HTC Evo 4G, tot i que gairebé empatat amb un altre aparell Apple: l'iPod Touch). I no és que les càmeres dels iPhones siguin especialment bones: hi ha mòbils Android i Nokia que ofereixen captadors de més resolució i objectius de més qualitat òptica. Probablement per això, és l'iPhone el que disposa de la varietat més gran d'aplicacions per retocar, millorar i compartir fotografies. A continuació us en suggereixo unes quantes, i, perquè no sigui dit, n'afegeixo algunes per a altres sistemes operatius mòbils.

Instagram és el servei fotogràfic de moda entre els propietaris d'iPhone. Permet aplicar efectes especials de saturació, envelliment, solarització i d'altres a les imatges en el mateix telèfon, abans de publicar-les gratuïtament en una web amb funcions de xarxa social que ja té més de set milions d'usuaris i aquesta setmana ha superat els 150 milions de fotografies publicades, a un ritme de 15 per segon.

Una alternativa a Instagram és PicPlz , que també disposa d'aplicació per a mòbils Android. A més d'oferir filtres d'imatge, es pot vincular amb xarxes socials externes, permetent, per exemple, publicar les fotos a Facebook o Tumblr alhora que fa check-in automàticament a Foursquare a partir de les dades de geolocalització de la foto.

Si teniu un smartphone Nokia, però, la vostra opció a l'Ovi Store és Molome , que també combina una aplicació mòbil Symbian de filtres fotogràfics i un servei web per publicar les fotos i compartir-les des d'allà.

Filtres a dojo és el que ofereixen aplicacions per a iPhone com 100 Cameras in 1 i CameraBag (1,59 € cadascuna), amb les quals podeu aplicar a les fotografies dotzenes d'efectes amb noms tan descriptius com 1962 , infraroig , instantània o ull de peix . TiltShift Generator (0,79 €) reprodueix la qualitat d'imatge que s'obté amb una càmera de joguina, i els resultats poden ser des de divertits fins a una mica inquietants.

De tota manera, l'aplicació que guanya en varietat de filtres és FX Photo Studio (1,59 €), amb gairebé 200 efectes, des de lomografia fins a esbós, passant pels tradicionals sèpia o moaré, amb la possibilitat -exclusiva en la seva categoria- d'aplicar-los només en una zona determinada de la imatge.

Si no us calen efectes artístics i en teniu prou amb les operacions convencionals de retall i ajust de les fotografies, el vostre programa és Adobe Photoshop Express (gratuït, per a iPhone, iPad i Android).

Els nostàlgics tenen Hipstamatic (1,99 $), que transforma la càmera de l'iPhone en una Kodak Instamatic dels anys 60, amb les seves característiques fotografies, tirant a saturades, que recordaran a la majoria dels usuaris d'iPhone les que els havien fet els seus pares quan ells eren petits.

També hi ha tota una altra categoria d'aplicacions que es concentren a superar les limitacions del programa de càmera incorporat de l'iPhone. Així, amb Camera+ (1,59 €) es poden ajustar manualment les zones d'enfocament i exposició, i activar un estabilitzador d'imatge per evitar les fotos mogudes. QuickPix (0,79 €) permet començar a disparar molt més ràpidament i amb menys retard entre fotografies: fins i tot ofereix una modalitat de ràfegues (fins a dues fotos per segon amb l'iPhone, sis amb l'iPod Touch i 14 amb l'iPad 2). També permet capturar imatges fixes mentre es grava vídeo. I ja que parlem de vídeo, cal no oblidar TimeLapse (iPhone, 1,59 €) i Time-Lapse (Android, 1,40 €), que fan automàticament fotografies a intervals determinats, amb les quals generen un vídeo en diversos formats d'alta definició, per estudiar el creixement d'una planta o el trànsit al carrer de casa.

(*) En canvi, sí que sabem qui va parlar dels 'moments decisius': el cardenal de Retz al segle XVII, tot i que el concepte el va popularitzar el fotoperiodista Henri Cartier-Bresson el 1952.

stats