LOTERIA
Societat 22/12/2014

Dues grosses de Nadal cada cop més compartides

Augmenten les vendes de la rifa catalana i del sorteig estatal, que va caure un 8,5% a Catalunya l’any passat

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

Madrid“El premi més important és compartir-lo”. La grossa de Nadal s’ha reinventat aquest any. El polèmic anunci del 2013 amb Montserrat Caballé i Raphael al capdavant ha donat pas a una campanya de llagrimeta fàcil en què es vol donar valor al “joc social” que significa regalar-se un dècim o una participació aquests dies. Però per a Catalunya el lema d’aquest 2014 no és una gran novetat. Des de l’any passat que arribem a les festes amb dues grosses: la de Nadal i la de Cap d’Any. Els nens de Sant Ildefons repartiran avui il·lusió a molts pocs afortunats des del Teatro Real de Madrid. La Generalitat ha gosat posar-los competidor, però sembla que els catalans han optat perquè les dues rifes siguin cada cop més compartides i, segons la percepció de les administracions, les vendes de les dues han crescut.

Canvi de cicle?

El sorteig estatal resistiria aquest any la competència catalana

La Grossa de Cap d’Any va calar fort l’any passat. Mentre al conjunt de l’Estat les vendes del sorteig extraordinari de Nadal van caure un 4,19% respecte al 2012, a Catalunya van fer-ho més del doble (un 8,5%). Aquest any, però, sembla que les vendes de la grossa remunten i s’espera vendre’n 400 milions al Principat davant dels 359,7 milions de l’any passat. Però Loteries i Apostes de l’Estat també ha consignat menys diners a Catalunya: 433 milions del total de 463 milions, ja que preveien un descens més important que al conjunt d’Espanya. Els venedors de loteria espanyola atribueixen la fi de la davallada a la tímida recuperació econòmica, però alguns admeten que la loteria catalana també fa que les vendes no repuntin més. La Generalitat ha posat a la venda fins a 50 milions d’euros, bastant més que el 2013 -30 milions-. Fins fa 12 dies se n’havien distribuït 21 (un 42%).

Dos models que conviuen

Què tenen a veure els nens de Sant Ildefons amb Minoria Absoluta?

Els dos models de rifa, el de l’Estat i el de la Generalitat, no podien ser més diferents. Els nens de Sant Ildefons seguiran cantant avui mentre que el sorteig de la Grossa de Cap d’Any es farà el dia 31 amb una clara aposta per l’humor de Minoria Absoluta des del TNC. Enguany, però, el Govern ha emès participacions de la rifa.

Els impostos es queden

Montoro es frega les mans amb la grossa i la recaptació de taxes

Per segon any consecutiu la grossa i Cristóbal Montoro tornen per la loteria de Nadal. I és que, altra vegada, tots els premis superiors a 2.500 euros hauran de tributar a Hisenda un 20%, a més de declarar-los a la renda. Es tracta d’una mesura impulsada per l’executiu de Mariano Rajoy per als exercicis del 2013 i 2014 per combatre el dèficit, però els pressupostos generals de l’Estat per al 2015 ja compten amb aquests ingressos extres. L’impost, doncs, ha vingut per quedar-se. La recaptació, però, no va arribar a la prevista el 2013. S’esperaven 824 milions extres i al final només en van ser 385, a causa de la reducció de vendes per la crisi. Aquest any Montoro espera una remuntada gràcies a la grossa. Entre gener i agost s’han recaptat 371,4 milions d’euros, més del doble que els 140,93 milions de l’any passat.

A Tarragona li toca

És l’única demarcació, amb Zamora i Àvila, on no ha tocat mai

Qui avui creua els dits a Catalunya són, sobretot, les administracions de Tarragona. És l’única demarcació de tot l’Estat, juntament amb Zamora i Àvila, on no s’ha venut mai un primer premi del sorteig extraordinari de Nadal. De fet, un tarragoní gasta 14 euros menys que un barceloní, 16 euros menys de mitjana que un català i 20 menys que un ciutadà de l’Estat, segons el còmput global. Barcelona, en canvi, és la ciutat d’Espanya on més cops ha tocat la grossa (40 vegades). Només cal remuntar-se a l’any passat, quan l’administració L’Estel del Poblenou va vendre una sèrie del primer premi. On poden estar tranquils, de moment, és a l’Escala. Fa només 18 dies va tocar íntegrament a una sola persona la grossa de la Primitiva, amb 12,3 milions d’euros.

L’efecte internet

Cada cop s’hi ven més loteria, però també té certs riscos

Ventura24.es no ha parat de créixer. El 2012 es va convertir en la primera administració per internet que repartia la grossa de Nadal. L’any següent, i mentre a l’Estat queia la venda de loteria un 10%, augmentaven les vendes un 12%, fet que demostra que són una gran finestra per evitar cues. També ho ha comprovat La Bruixa d’Or de Sort. Com més s’acosta el dia d’avui més cues acostuma a haver-hi a les portes, però més clients ja han descobert com esquivar-les -i també han après dels riscos de no fer cas a mails fraudulents-. Les vendes per internet de l’administració han crescut un 87% en un any en què les vendes han augmentat un total d’un 13% gràcies a “la gent jove”, segons el seu responsable, Xavier Gabriel. Curiosament, un dels números més sol·licitats ha sigut el 37.254, el mateix que ha venut el Bar La Muralla, on es va gravar l’anunci del sorteig extraordinari de Nadal -el Bar Antonio, a la ficció-. “No perdis la il·lusió”, deia el seu propietari. Avui sabrem qui comparteix aquest premi.

Especials per la rifa en ràdios i televisions

El canal 3/24 transmetrà en directe el sorteig des de les 8.45, amb Jaume Freixes, Jordi Eroles i Josep Capella, i a TV3 Els matins també en farà un seguiment. A La 1, la transmissió arrencarà a les 8.00 i anirà a càrrec de Sandra Daviú i Roberto Leal, mentre que Antena 3 avançarà fins a les 8.00 l’inici d’ Espejo público, conduït a partir d’avui i durant les festes per Esther Vaquero. 8TV també seguirà la rifa en directe, i El món a RAC1 serà avui monogràfic sobre el sorteig.

stats