03/09/2011

Dues eines digitals que ajuden a ser una mica més endreçats

3 min
Dues eines digitals que ajuden  a ser una mica més endreçats

Adreces de pàgines web. Fotografies. Títols de llibres. Receptes de cuina. Targetes de visita. Articles de diari. Catàlegs. Tuits. Tiquets de consumicions. Anotacions personals en bocins de paper. Cada dia que passa anem acumulant informacions i documents que pensem -acabi sent veritat o no- que algun dia ens faran servei. Fins ara, algunes persones els classifiquen en carpetes o àlbums, d'altres els enganxen a la porta de la nevera i molts els entaforem al fons d'un calaix, on perden tota la seva utilitat des del moment en què ens fem la pregunta fatídica: "On vaig apuntar allò?"

En l'actualitat, la resposta ve de bracet dels apliserveis que combinen aplicacions d'ordinador i mòbil per recollir informació amb un servei d'emmagatzematge a la xarxa per poder accedir-hi des de qualsevol lloc amb connexió. N'hi ha d'específics per a cada tipus de dades: les adreces web es poden arxivar a Delicious (http://delicious.com) o a Xmarks (http://xmarks.com), que també les sincronitza entre diversos ordinadors; per fer llistes de tasques pendents existeix Remember The Milk (http://rememberthemilk.com); els números i horaris de viatge i les dades dels hotels de les vacances es poden guardar a TripIt (http://tripit.com) o a BlackBerry Travel (http://travel.blackberry.com); les bústies de correu electrònic de Hotmail, Yahoo i Gmail també fan funcions de guia d'adreces i telèfons, i porten associades agendes amb recordatoris.

Però cada vegada són més populars els blocs de notes genèrics, que serveixen per fer totes les operacions citades i unes quantes més. Els reis de la categoria són Evernote (http://evernote.com) i Springpad (http://springpadit.com). Els dos serveis s'assemblen força en el que és fonamental: des de l'ordinador o el telèfon mòbil, l'usuari hi pot escriure notes de text, afegir-hi imatges -ja siguin fotografies fetes amb el telèfon o imatges capturades d'una pàgina web-, diversos tipus de documents i enregistrar-hi comentaris de veu. Aquestes notes es poden arxivar en llibretes temàtiques (només una per nota a Evernote, diverses a Springpad) i etiquetar-les amb descriptors que en facilitin la consulta posterior, si bé també es poden fer cerques de text lliure. Per exemple, ara que molts aparells vénen amb manual d'instruccions digital, podem guardar-los en un bloc en lloc de conservar el CD o de tenir-los escampats pel disc dur de l'ordinador. Cada nota es pot geolocalitzar al lloc on l'hem creat, molt útil per repassar un quadern de viatges.

Les notes també es poden afegir per correu electrònic (i a Evernote, per Twitter): el que enviem a una adreça especial dóna lloc a la creació d'una nota nova, que porta per títol l'assumpte del missatge i conté el text i els arxius adjunts. Cadascuna de les notes es pot fer d'accés públic i compartir-la a xarxes socials, i l'enllaç també serveix per vincular-hi notes relacionades.

Tant Evernote com Springpad són gratuïts: si més no, el primer ho és en la versió bàsica, que no limita el volum total de dades emmagatzemades, però només permet afegir fins a 60 MB de dades cada mes; també hi ha versió de pagament, que no presenta anuncis, accepta més tipus de documents i admet fins a 1 GB de dades mensual. Springpad no té límits de transferència.

Pel que fa als dispositius, Evernote ofereix més varietat: disposa d'aplicacions per a ordinadors Windows i Mac, i per a smartphones Android, iOS (iPhone, iPad), BlackBerry, Windows Phone i Palm; en canvi, Springpad només té aplicacions iOS i Android, la resta dels ordinadors i mòbils hi han d'accedir amb el navegador web, cosa que el fa més universal, però també més lent i més dependent de l'existència de connexió: sense internet no es pot accedir a les notes.

Funcionalment, els dos serveis tenen diferències conceptuals: Evernote treballa amb notes de text lliure, idèntiques sigui quin sigui el contingut; en canvi, Springpad ofereix plantilles de diversos tipus de nota: recepta, llibre, programa de TV, restaurant, llista d'anar a comprar, adreça web... L'aplicació detecta a quin tipus correspon el que hem escrit, busca a la web informació relacionada (ressenyes d'una pel·lícula, botigues on venen un producte) i afegeix els enllaços a la nota.

Finalment, cada servei té una funció exclusiva que en alguns casos pot ser decisiva. Evernote reconeix el text de les imatges que hi ha a les notes: si fotografiem o escanegem una targeta de visita, un cartell, un catàleg o un article de diari, més endavant podrem trobar-lo per les paraules que conté. Per la seva banda, Springpad ofereix una pràctica funció de recordatori, que t'avisa quan arriba el moment de fer una tasca determinada. Ideal per a desmemoriats.

stats