Societat 01/01/2012

Cap d'Any esplèndid, amb sol, sense vent i amb ben poc fred

Demà, però, arriben canvis: neu al Pirineu, vent fort a la meitat sud del país i una sensació d'hivern força més marcada

Marc Candela
2 min

BarcelonaEl Cap d'Any el passarem sense complicacions, amb cel absolutament ras a la majoria de comarques -també al País Valencià i a les Illes- i només algunes boires fins al migdia a la Catalunya central. L'ambient serà poc fred: a primera hora les glaçades han estat totalment febles i esporàdiques i al migdia tornaran a sovintejar els termòmetres d'entre 16 i 19 graus prop de la costa.

I el vent de mestral, que aquesta matinada encara ha superat els 50 km/h a moltes comarques del sud -i que ha deixat ratxes de fins a 90 km/h a l'Hospitalet de l'Infant- afluixarà ràpidament i a la tarda ja no es deixarà sentir enlloc, fent encara més evident una segona meitat del diumenge gairebé primaveral.

Demà, però, arriben canvis. El front més actiu de la setmana farà obrir el paraigua ja durant el matí al Pirineu -amb una cota de neu que baixarà ràpidament cap als 1200 metres i fins i tot per sota al vessant nord- i a la tarda deixarà escapar alguns xàfecs curts a les comarques de Girona i Barcelona.

A la meitat sud del país, en canvi, pràcticament no es veuran núvols però el mestral hi bufarà amb molta intensitat: les ratxes superaran amb facilitat els 70 o 80 km/h a les comarques tarragonines i també ho faran en molts indrets de la costa i el Prelitoral Central. De fet, pels volts de migdia el vent també es deixarà sentir al pla de Lleida i, ja cap al tard, a l'Empordà.

El fred també anirà entrant a mesura que avanci el dia i, sovint, les temperatures mínimes del dilluns es registraran havent sopat. Tot plegat farà que el segon dia de l'any el passem amb una sensació d'hivern força més acusada.

En tot cas, aquest canvi de temps serà transitori i a partir de dimarts i fins a finals de setmana gaudirem arreu de molt més sol que no pas núvols i de temperatures més suaus del que seria normal per l'època. De fet, tot apunta que dijous els Reis d'Orient arribaran amb ben poc fred i, això sí, vent molest a moltes comarques del país.

Trobareu la previsió actualitzada per al vostre municipi a www.ara.cat/meteo.

stats