Societat 02/06/2012

Dissabte d'estiu, diumenge de primavera

El dissabte el passarem amb cel bàsicament serè i calor de ple estiu. Diumenge, en canvi, el paraigua s'haurà d'obrir arreu i les temperatures recularan entre 4 i 8 graus

Marc Candela
2 min

BarcelonaAvui les temperatures no tindran res a envejar a les de mitjans de juliol. De fet, la matinada ja ha estat de ple estiu, amb termòmetres que no han baixat dels 10 graus als refugis d'alta muntanya -a 2.300 o 2.400 metres d'altitud- ni dels 20 a molts indrets de la costa Central.

A mesura que avanci el matí el mercuri es continuarà enfilant i aquest migdia, a moltes comarques, patirem el pic de calor d'aquesta setmana. Les màximes superaran amb facilitat els 25 graus a la façana litoral, rondaran els 30 a l'interior del país i es mouran entre els 34 i 37 al pla de Lleida. Temperatures d'estiu que vindran acompanyades de cel bàsicament serè i de només alguns ruixadets de tarda al Pirineu més occidental.

Aquests xàfecs seran anecdòtics però seran el primer símptoma del canvi de temps que ens espera per demà diumenge. De fet, cap al tard els núvols començaran a guanyar protagonisme per ponent i de nit i matinada els xàfecs seran localment intensos al terç oest de Catalunya i a moltes comarques del País Valencià.

I a mesura que avanci el diumenge les pluges aniran escombrant el territori d'oest a est. Pels volts de migdia arribaran a la Catalunya central i a la tarda es concentraran bàsicament a les comarques de Girona i Barcelona. Seran xàfecs sobtats, tempestes i calamarsades que podran descarregar més de 20 o 30 litres en poca estona.

Aquestes precipitacions, més o menys generalitzades, ajudaran a refrescar una mica l'ambient. On avui es superaran els 35 graus demà no s'arribarà als 30 i, en alguns punts del Pirineu, el descens tèrmic en 24 hores serà de 8 o 10 graus.

Podeu consultar la previsió actualitzada de qualsevol municipi per avui i els pròxims cinc dies a www.ara.cat/meteo.

stats