Societat 13/11/2011

Diumenge amb poques estones de paraigua

Avui els núvols seran abundants, sobretot prop de la costa, però els ruixats es concentraran bàsicament als dos extrems del país

Marc Candela
2 min

BarcelonaAquesta matinada ja han aparegut els primers xàfecs a l'Empordà i ben aviat s'han estés també cap al Maresme, la Selva o el Vallès Oriental. Fins al moment, les acumulacions més significatives es concentren al nord de la costa Brava, amb 18 litres a Portbou, 17 a Roses, 13 a la Bisbal d'Empordà o 12 a Llançà.

En tot cas, durant el matí, aquests ruixats curts i dispersos es concentraran a les comarques de la costa i Prelitoral gironí i de l'entorn del Montnegre. A la resta del país, en canvi, la primera meitat del diumenge la passaran amb nuvolositat més o menys abundant però sense pluja.

A partir del migdia es girarà la truita: es començaran a obrir algunes clarianes a la meitat oriental de Catalunya i els plugims es restringiran a la costa Daurada i terres de l'Ebre.

Tot plegat acompanyat d'un reduït contrast de temperatures entre el dia i la nit. La matinada ha estat poc freda -amb mínimes només per sota els 10 graus al Pirineu i Prepirineu- però al migdia els termòmetres quedaran una mica més frenats que ahir i costarà trobar màximes que superin els 20.

La setmana l'encetarem sense canvis importants, amb el temps més insegur concentrat prop de la costa però amb precipitacions sempre minses i disperses. Entre dimarts i dimecres, en canvi, cap comarca s'estalviarà d'obrir el paraigua i les pluges seran continuades i a estones intenses. De fet, a la meitat oriental del país és probable que en aquest període de 48 hores hi hagi acumulacions puntuals de més de 100 litres per metre quadrat.

Mentrestant, el fred no acaba d'arribar. Les temperatures es normalitzaran definitivament coïncidint amb aquesta tongada de pluges però tampoc intuïm cap gran fredorada abans vuit o nou dies.

Trobareu més informació a www.ara.cat/meteo.

stats