Societat 30/06/2012

La calor té les hores comptades

El dissabte el passarem encara amb moltes hores de cel clar i calor de ple estiu. Demà, en canvi, els xàfecs regaran gairebé tot el país i costarà trobar màximes per sobre els 30 graus.

Marc Candela
2 min

BarcelonaLa primera gran calorada de l'estiu va tocar sostre ahir, amb màximes que es van enfilar fins els 40 graus a Vinebre, els 39 a Torroja del Priorat i Riba-roja d'Ebre, els 38 a Tàrrega o els 37 a Gandesa, Lleida i Roda de Ter.

Avui els termòmetres quedaran una miqueta més curts però encara ens tocarà suar de valent i a primera hora de la tarda sovintejar els registres d'entre 33 i 36 graus a les comarques interiors. A la façana litoral el mercuri quedarà una mica més frenat però la xafogor serà molt marcada i la sensació d'estiu igualment clara.

Tot plegat amb moltes hores de cel clar. El dissabte s'ha aixecat emboirat a pràcticament tota la façana litoral però el sol aviat anirà traient el cap i només a l'Empordà i al Rosselló aquests núvols baixos seran una mica més persistents. Independentment, a la tarda creixeran nuvolades i s'escaparan alguns xàfecs curts al Pirineu.

Però el sol i la calor s'acabaran amb el mes de juny. Demà diumenge els núvols guanyaran protagonisme i els xàfecs, poc o molt, acabaran regant tot el país. Al matí ja podran descarregar a les comarques de Lleida i Tarragona però serà a partir del migdia quan seran més intensos i generalitzats. Havent dinat sovintejaran les tempestes i calamarsades i no serà estrany que s'acumulin 25 o 30 litres en poca estona. Al País Valencià i a les Illes també hi arribarà a ploure però els ruixats seran força més aïllats i es combinaran amb moltes estones de sol.

Aquesta tongada de xàfecs vindrà acompanyada d'una entrada de vent de nord -la tramuntana demà bufarà amb cops moderats a l'Empordà i al Rosselló- que farà baixar entre 4 i 8 graus les temperatures diürnes i que ens deixarà una matinada de dilluns de força bon dormir també prop de la costa.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada del vostre municipi per avui i per als propers cinc dies.

stats