Societat 01/07/2012

Arriba la pluja i marxa la calor

Tot i que els xàfecs més intensos descarregaran al Pirineu i a la Catalunya central, avui ben poques comarques s'estalviaran d'obrir el paraigua. La refrescada, aquest migdia, serà evident

Marc Candela
2 min

BarcelonaEl diumenge l'hem encetat encara amb una ambient xafogós prop de la costa i amb grans clarianes a la meitat oriental de Catalunya però ben aviat no quedarà cap rastre del sol i la calor dels últims dies. De fet, el dia ja ha començat amb tempestes i calamarsades al Pirineu més occidental -també alguns ruixadets al Montsec, a la serra de Cardó i a les muntanyes de Prades- i a mesura que avanci el matí aquests xàfecs d'anar i venir podran afectar qualsevol indret.

Seran més probables i intensos al Pirineu i a la Catalunya central -on a partir de migdia sovintejaran les calamarsades i on es podran acumular més de 25 o 30 litres en poca estona- i més esporàdics cap a l'Empordà, el Rosselló i les terres de l'Ebre. En aquest sentit hi ha activat un avís del Servei Meteorològic de Catalunya. Al País Valencià també en quedaran força al marge i a les Illes no s'acumularan avui més de 10 o 15 litres per metre quadrat. De cara al vespre tot plegat anirà a menys però de nit i matinada encara s'escaparan alguns ruixats curts a la costa Central i al nord de la costa Daurada.

Aquesta remullada vindrà acompanyada d'un clar descens de les temperatures, amb màximes que quedaran fins a 8 o 9 graus més curtes que les d'ahir i que, en conjunt, es mouran avui entre els 24 i els 28 graus. El vent de nord es deixarà sentir a l'Empordà -la tramuntana ja ha assolit els 110 km/h a Porbou- i també a les Terres de l'Ebre, aquí amb ratxes moderades a primera i última hora del dia.

En tot cas, aquest retorn a un ambient més aviat primaveral serà totalment transitori. Demà ja no plourà enlloc i, de fet, el dilluns el passarem amb molt més sol que no pas núvols. I tot i que la matinada serà la més fresca dels últims deu dies, al migdia ja notarem un parell de graus més que avui.

I a mig termini tampoc s'intueix cap tongada de pluges més o menys generalitzada ni cap refrescada clara. Això sí, l'ambient dels propers set o vuit dies serà d'estiu però no de canícula i, per tant, una mica més respirable que el d'aquest últim tram del mes de juny.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada del vostre municipi per avui i per als propers cinc dies.

stats