Societat 17/12/2011

Últim cap de setmana de tardor, amb fred d'hivern

Avui pocs termòmetres passaran dels 13 o 14 graus i demà a primera hora les glaçades també arribaran a punts del Prelitoral

Marc Candela
2 min

BarcelonaEl descens tèrmic de les últimes hores ha estat evident, i el dissabte ja l'hem encetat amb temperatures sota zero a alta muntanya, a les valls pirinenques i en algunes planes i fondalades interiors. En canvi, allà on el vent s'ha continuat deixant sentir també de matinada, els termòmetres no han baixat tant.

En tot cas, al migdia el mercuri quedarà frenat arreu i ben poques màximes passaran avui dels 13 o 14 graus. Fred gairebé d'hivern que vindrà acompanyat de fortes ratxes de vent al terç sud del país –de matinada, el mestral ha deixat registres de fins a 114 km/h a Siurana o 113 a l'Albiol– i també de cops moderats a l'Empordà i a les cotes més altes del Pirineu. En altres comarques el vent no bufarà amb intensitat, però sí que farà més evident la sensació de fred.

Tot plegat acompanyat de molt més sol que no pas núvols i d'una excel.lent visibilitat a pràcticament tot el país. L'excepció, al Pirineu i, especialment, al vessant nord, on la nevada serà feble però continuada i els flocs podran aparèixer a qualsevol cota. A la resta de la serralada la neu també hi arribarà –fa una estona queien volves al Ripollès i ja fa més d'una hora que neva a la baixa Cerdanya–, però sempre d'una manera més intermitent.

Al País Valencià els núvols prims mig enteranyinaran el cel a estones, i al nord de les Illes fins i tot s'escaparà algun ruixadet esporàdic.

Demà diumenge el sol encara guanyarà una mica més de protagonisme i la nevada afluixarà al vessant nord del Pirineu. El vent de nord es continuarà deixant sentir a les Terres de l'Ebre i a la costa Daurada i s'intensificarà a l'Empordà i a alta muntanya. El fred encara es farà més evident: a primera hora les glaçades febles apareixeran fins i tot en punts del Prelitoral, i al migdia, només a la façana litoral, es passarà dels 11 o 12 graus.

Trobareu la previsió actualitzada per al vostre municipi a www.ara.cat/meteo.

stats