Societat 11/01/2017

El pla de Colau per centrifugar els nous hotels a la perifèria, a la corda fluixa

ERC condiciona l’aprovació del Peuat a una consulta ciutadana, que el govern descarta

Selena Soro
3 min
L’edifici de l’avinguda Icària que abans ocupaven les oficines de Mapfre i que es transformarà en macroalberg.

BarcelonaEl pla d’Ada Colau per centrifugar els nous hotels a la perifèria de Barcelona i deixar respirar el centre transita aquests dies per la corda fluixa. El pla especial de regulació d’allotjaments turístics (Peuat) s’ha de votar la setmana vinent en comissió abans de passar al plenari, el 27 de gener, i l’oposició en bloc no ha esperat per mostrar ja la seva disconformitat amb la manera com Colau vol alleujar Barcelona de la sobrecàrrega turística. La idea del govern municipal –format per BComú i PSC– passa per blindar el gruix de la ciutat a nous establiments hotelers, que només podran obrir als barris perifèrics o en zones no massificades. Per a l’oposició, el Peuat –que ha de permetre aixecar la moratòria hotelera dictada fa més d’un any a la ciutat–, està ple d’errors, ja sigui per excés o per defecte.

Les esquerres, ERC i la CUP, socis naturals de Colau a l’inici del mandat, han donat l’esquena a tots els grans projectes del govern des que el PSC hi va entrar, ja sigui al full de ruta, a les ordenances fiscals o als pressupostos, que finalment s’aprovaran a través d’una qüestió de confiança. Els republicans, liderats per Alfred Bosch, han avançat aquest dimecres que el pla hoteler de Colau tenia de moment un no rotund de la seva formació, i han exposat les condicions del grup per canviar de parer i donar suport a l’estratègia de l’alcaldessa. En roda de premsa, Bosch ha posat sobre la taula dues condicions bàsiques. La primera és l’exigència d’una consulta ciutadana sobre tres polèmics hotels projectats en zona 1, és a dir, en les ubicacions més saturades des del punt de vista turístic. Són l’alberg de la Vila Olímpica, l’hotel de les Drassanes i l’hotel del Rec Comtal. Segons ERC, l’Ajuntament hauria de calcular el costos d’aturar els projectes i deixar que fos la ciutadania que decideixi en una consulta si volen que s’assumeixin o no.

Els republicans també reclamen un pla de xoc contra els apartaments turístics il·legals, amb un mínim de 100 inspectors i un calendari per acabar amb aquest fenomen. ERC insta el govern municipal a escollir entre un acord amb les esquerres o buscar l’abstenció de CiU i C’s. “Nosaltres ara estem en el no”, ha reiterat Bosch.

El govern descarta la consulta

Per part del govern municipal, la tinent d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha descartat aquesta tarda tirar endavant la consulta d’ERC i ha defensat que expropiar aquests tres projectes seria “inexecutable”, per una qüestió econòmica –ha fixat els costos en més de 100 milions d’euros–, però també per motius legals. Malgrat la negativa, la tinent ha reclamat a ERC que avali igualment el Peuat perquè no torni la “barra lliure”. “Estic segura que ningú, i en concret la gent d’ERC i els veïns, no entendrien que en 60 dies deixéssim que la barra lliure en relació als allotjaments turístics tornés a la nostra ciutat”, ha assenyalat Sanz en roda de premsa, en referència a l’aixecament de la moratòria, que venç al març.

Tot i que el govern municipal s'ha mostrat contrari a les consultes, Sanz ha recordat als republicans que havien demanat a la Generalitat protegir, per exemple, la zona de l’hotel de les Drassanes, i que podien “treballar en aquesta direcció”. També Colau ha fet una crida avui a arribar a un acord. “O posem ordre o anem al caos”, ha assenyalat l’alcaldessa en una entrevista a TV3, on ha assegurat que estava intensificant les negociacions amb les forces d’esquerra, però també amb CiU i C’s. El grup taronja ja va mostrar dimarts la seva negativa al Peuat tal i com estava, i demà CiU explicarà la seva postura, previsiblement negativa, amb l’argument que el pla de Colau frena l’economia de la ciutat.

stats